Poslanci zamítli novelu o ochraně veřejného zdraví

1. 10. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Sněmovna ve středu už v prvním čtení zamítla vládní novelu o ochraně veřejného zdraví. Jejím původním cílem bylo zapracovat do českého práva evropské směrnice o hygieně venkovního koupání a ochraně před hlukem. Ministerstvo do novely přidalo i změny systému v očkování...


Sněmovna ve středu už v prvním čtení zamítla vládní novelu o ochraně veřejného zdraví. Jejím původním cílem bylo zapracovat do českého práva evropské směrnice o hygieně venkovního koupání a ochraně před hlukem. Ministerstvo do novely ale na jaře přidalo i změny systému v očkování, například zavádělo očkování proti pneumokokům hrazené zdravotní pojišťovnou.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková proti zamítnutí neprotestovala, sama prý chtěla vládě navrhnout stažení novely. Změny v očkování sněmovna schválila již minulý týden v rámci ekonomického balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) poukázal na rozpor, kterého se ministryně zdravotnictví podle něj dopustila. Sněmovna dnes rozhodovala o dvou normách ministerstva zdravotnictví, jejichž původním cílem bylo zapracovat evropské směrnice. Zatímco u novely zákona o zdravotnických prostředcích ministryně poslance nabádal ke schválení s tím, že Česku hrozí sankce ze strany EU, u novely o ochraně veřejného zdraví tak razantní nebyla.

Podle Hovorky to svědčí o účelovosti kroků ministerstva zdravotnictví. Připomněl, že ministerstvo dlouhodobě prosazuje některé nepopulární novinky v rámci nesouvisejících novel.

Ministryně uvedla, že připraví novou normu, která zapracuje uvedené směrnice a navíc k nim přidá další, který mezitím v EU vznikly.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?