Pražští záchranáři chtějí do pěti let otevřít šest výjezdových stanovišť

22. 11. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražská zdravotnická záchranná služba by chtěla do pěti let otevřít výjezdová stanoviště na šesti nových místech.


Včera bylo otevřeno devatenácté výjezdové stanoviště záchranářů v nemocnici svatého Karla Boromejského pod Petřínem. Také další by měla být v areálech nemocnic, připravují se i společné základny s hasiči.

„Je to poprvé, co otevíráme výjezdové stanoviště v nemocnici. Slibujeme si od toho, že bychom mohli zkrátit dojezdové vzdálenosti,“ řekla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). V příštích měsících by se mohlo otevřít ve střešovické vojenské nemocnici, město jedná i s motolskou nemocnicí.

V říjnu radní schválili záměr budovat výjezdová stanoviště záchranářů v areálech hasičů. Společné zázemí by mohli mít na Vinohradech, v Holešovicích, Strašnicích, Modřanech a Radotíně. Některá budou nová, jiná se přesunou ze stávajících nevyhovujících prostor.

Podle Koloucha je třeba reagovat na měnící se pražský provoz. „Finální číslo je zhruba 25 základen, abychom udrželi to, co nám sice legislativa neukládá, ale Praha umožňuje díky rozpočtu, a to zkrácení dojezdového času na polovinu zákonné normy,“ vysvětlil ředitel Kolouch. Zákon sanitce ukládá přijet do 20 minut, v Praze to v průměru trvá kolem osmi minut.

Záchranná služba nutně potřebuje také nové administrativní sídlo. V současné době sídlí včetně dispečinku v části pronajatého objektu v Korunní ulici na Vinohradech. Několik let se jednalo o umístění nové budovy u výjezdu z tunelu Blanka v Troji. Po odporu městské části, která na magistrát podala i žalobu, od toho ale Praha upustila.

Novou variantou je umístění v rozestavěné budově pro radnici Prahy 8 na Palmovce, tam se ale radnice soudí se stavebníkem. „Palmovka je priorita. Tlačíme na to, aby došlo ke smíru a majetkoprávnímu vypořádání,“ řekl na dotaz ČTK radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO).

Hlavní město by se podle něj mohlo s Prahou 8 vyrovnat a do roka by se mohlo centrum otevřít. Pokud by jednání trvala příliš dlouho, další možností je podle radního areál nemocnice v Motole, případně změna stanoviska trojské radnice.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?