Tiramisu recept: do toho pravého patří mascarpone. Odlehčenější verzi lze vytvořit z tvarohu či ricotty

přidejte názor
kávové tiramisu
Autor: Shutterstock.com

Když se řekne italská kuchyně, lidem se obvykle vybaví těstoviny, gelato, pizza a samozřejmě také tiramisu. Kupodivu se však nejedná o dezert s dlouhou tradicí. Tuto vyhlášenou dobrotu si můžete zkusit ukuchtit sami a kousek Itálie si tak přenést i k sobě domů. Těm, kterým by se při pohledu na množství kalorií v tiramisu dělalo mdlo, přijde vhod jeho odlehčenější verze.

Tiramisu patří mezi dezerty pověstné svou lahodnou chutí. Skládá se z vajec, cukru, černé kávy, cukrářských piškotů zvaných Savoiardi, kakaa a mascarpone. Originální recept na tiramisu nicméně postrádá alkohol. Pokud se nějaký používá, bývá to italský likér Amaretto či víno Marsala pro zvýraznění chuti, v Čechách pak často také rum.

Co se dozvíte v článku
  1. Tiramisu recept: tiramisu z mascarpone
  2. Tiramisu recept: zdravější verze tiramisu bez vajec
  3. Nutriční stránka tiramisu
  4. Původ tiramisu
  5. Příprava a složení tiramisu

Tiramisu recept: tiramisu z mascarpone

30 minut
4 porce

Není třeba být mistrem šéfkuchařem, abyste tuto sladkou dobrotu zvládli ukuchtit. Dokáže to prakticky každý a výsledek stojí za to. Není nutné mít ani nějaké speciální náčiní, vystačíte si i s obyčejnou skleničkou. Záleží jen na vás, v čem tento dezert hodláte servírovat. Pamatujte ale, že pravé italské tiramisu je jedině z marcarpone.

Ingredience

  • 500 g mascarpone,
  • 120 g cukru krupice,
  • 5 vajec,
  • 200 g cukrářských piškotů (Savoiardi),
  • 150 ml kávy (espresso),
  • 2 lžíce kakaa na posypání.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si uvaříme kávu, kterou necháme vystydnout. Kdo by stál o výraznější chuť, může přilít pár kapek Amaretta.
  2. Mezitím si oddělíme žloutky od bílků. K žloutkům přidáme polovinu cukru a vyšleháme je do husté světlé pěny, což by mělo trvat 5 až 7 minut.
  3. Do této směsi zašleháme mascarpone o pokojové teplotě. Měl by tím vzniknout hladký krém.
  4. Ze zbylých bílků začneme šlehat sníh, do nějž po lžících připojíme a postupně zašleháváme druhou polovinu cukru, až vznikne hustý měkký sníh. Takto připravený sníh opatrně vmícháme do těsta ze žloutků a mascarpone.
  5. Nyní už můžeme začít vrstvit. Piškoty nakrátko namočíme do kávy a vložíme na dno formy (či skleničky). Na ně přijde polovina krému a poté opět vrstva piškotů a zbývajícího krému.
  6. Povrch krému uhladíme a přes sítko zaprášíme kakaem. Hotové tiramisu zandáme do lednice alespoň na 6 hodin, aby se mohlo dostatečně uležet a chutě se propojily.
Hodnocení
4.9 97x

tiramisu z mascarpone

Tiramisu recept: zdravější verze tiramisu bez vajec

20 minut
4 porce

Nebudeme si nic nalhávat, recept na tiramisu je kalorickou bombou. Z toho důvodu uvádíme i tuto odlehčenější verzi redukující množství tuku a cukru v tiramisu. Místo piškotů je zároveň možné použít ovesné sušenky nebo si z vloček zhotovit korpus.

Ingredience

  • 250 g nízkotučného tvarohu,
  • 200 g ricotty,
  • 100 g celozrnných piškotů,
  • 2 až 3 lžíce sladidla (čekankový sirup, med…),
  • 150 ml kávy (espressa),
  • 1 až 2 lžičky kvalitního kakaa,
  • Na zvážení: 1 lžička mandlového extraktu.

Postup

  1. Vezmeme si mísu a smícháme v ní tvaroh a ricottu. Dodáme sladidlo a vše vyšleháme, dokud nevznikne krém.
  2. Připravíme si espresso, necháme ho vystydnout a podle libosti do něj přilijeme trochu mandlového extraktu.
  3. Nyní přichází na řadu sestavování. Dolní vrstvu budou tvořit piškoty krátce namočené v kávě, následovat bude vrstva krému a tak pořád dokola, dokud se vše nespotřebuje. Poslední vrstva by ale měl být krém.
  4. Krém zbývá posypat kakaem. Poté kávové tiramisu uložíme do ledničky uležet alespoň na 4 hodiny, aby mohlo pořádně ztuhnout a chutě se promísit.
Hodnocení
4.5 71x

Nutriční stránka tiramisu

Jak už jsme uvedli výše, jedná se o vysoce kalorickou pochoutku. Běžná porce tiramisu čítá zhruba 500 kalorií, z toho se v něm poměrově nachází cca 58 % tuků, 35 % sacharidů a 7 % bílkovin. Vhodný je proto zvolit tiramisu recept do skleničky, jelikož tak lze lépe kontrolovat porce, navíc takové servírování působí kultivovaněji.

Někteří mají z konzumace tiramisu obavy. Je to proto, že jde o nepečený zákusek, v němž se používají syrová vajíčka, u nichž může hrozit nakažení se salmonelózou. Z toho důvodu byste k přípravě tiramisu měli vždy vybírat pouze čerstvá a kvalitní vejce. Popřípadě je pasterovat, čímž riziko minimalizujete, nebo je úplně vynechat. Tiramisu pak ideálně co nejrychleji zkonzumujte a striktně dbejte na jeho skladování v ledničce. 

V tiramisu se kromě toho nalézá velké množství cholesterolu. Na druhou stranu obsažená káva slouží ke stimulaci srdeční a nervové činnosti, v kakau se zase nalézá serotonin podporující dobrou náladu, ve žloutku vitamín A i B12 a mléčná vrstva disponuje vápníkem důležitým pro zdraví kostí. 

Původ tiramisu

O původu dezertu tiramisu se vedou spory. V tomto ohledu se zmiňují hlavně 2 italské regiony, a to Benátsko a Toskánsko. Podle té nejpikantnější legendy se zrodilo v Trevisu v 18. století. Z treviského nářečí lze přeložit slovním spojením „zvedni mě“. Název se v legendě vysvětluje ve vztahu k tomu, že tiramisu má oplývat afrodiziakálními účinky, kvůli čemuž se údajně servírovalo zákazníkům v nevěstincích. 

Věrohodnější vysvětlení název dezertu vykládá v souvislosti s jeho ingrediencemi –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ silným espressem a vyšším množstvím cukru, které člověka doslova „zvedne ze židle“. Dle zvěstí zasazující jeho původ do Toskánska měl být předchůdcem tiramisu dezert Zuppa del Duca vzniklý v toskánském městečku Siena u příležitosti návštěvy vévody Cosimo de' Medici II. Odtud měl doputovat do Benátska, kde po několika úpravách zdomácněl.  

V 70. letech 20. století byl každopádně v centru Trevisu v restauraci Le Beccherie vyvinut oficiální recept tiramisu Adem Campeolem a Robertem Linguanottem. Tento recept se stal vzorem pro výrobu tiramisu. Zde bylo rovněž stanoveno, že má připomínat tiramisu dort, tedy se připravovat v dortové formě a mít kulatý tvar. 

Lívance recept: cukr v těstě můžete zcela vynechat. Doslaďte je na závěr ovocem a čekankovým sirupem
Přečtěte si také:

Lívance recept: cukr v těstě můžete zcela vynechat. Doslaďte je na závěr ovocem a čekankovým sirupem

Příprava a složení tiramisu

Každý stát, ale i region si recept lehce upravuje podle místních surovin a chuťových preferencí. Někde se do něj přidává skořice a kardamom a například v Japonsku můžete narazit na tiramisu s matchou nebo misa pastou. Klasický recept na tiramisu obsahuje ale vždy mascarpone. 

V našich končinách je zvykem ho nahrazovat levnějším smetanovým sýrem, jako je pomazánkové máslo či lučina. Ten ovšem mění viskozitu krému, kterou je možné vyladit přídavkem smetany či mléka. Někdy se také místo cukrářských piškotů používají ty obyčejné. Lehkost a svěžest mu dodávají maliny či jahody figurující ve variacích na tradiční tiramisu. 

Z čeho připravujete krém na tiramisu?

Existují i bezlepkové verze nebo recept na tiramisu bez vajec. Odlehčenější verze tiramisu pak zaměňují mascarpone za lehký jogurt a cukr třeba za čekankový sirup. Co se týče přípravy krému, je dobré ke šlehání využít vařečku nebo ruční šlehač, čímž se předejde jeho sražení, které při vyšších otáčkách hrozí. Zároveň je zapotřebí mít na paměti, že kávu do tiramisu byste měli udělat 2× silnější, než jste zvyklí, aby v něm vynikla.

Zdroje: accademiadeltiramisu.com, ciaoitalia.cz, italieonline.cz, dadala.hyperlinx.cz, caloriemenu.com, kaloricketabulky.cz, kucharkaprodceru.cz

  • Žádné názory

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek