Ultrazvuk se využívá ke kontrole těhotenství, diagnostice stavů i v rehabilitaci. Jak funguje?

29. 3. 2023 7:30
přidejte názor
Autor: Depositphotos

Ultrazvuk je neinvazivním zobrazovacím testem, který pomocí zvukových vln umožňuje získat obraz tělesných orgánů a tkání a v případě těhotenství také nenarozeného dítěte. Lékaři ultrazvukové vyšetření tedy používají při kontrole těhotenství, k diagnostice nejrůznějších stavů, pro přesné vedení některých lékařských procedur, jako je biopsie, a dokonce také při rehabilitaci poúrazových stavů.

Co je ultrazvuk?

Ultrazvukové vyšetření se nazývá rovněž sonografie. Jedná se o neinvazivní zobrazovací metodu, jež využívá ultrazvukových vln s vysokou frekvencí pro anatomické zobrazení tělesných orgánů a tkání ve vyšetřované oblasti. Ultrazvukové paprsky se šíří ve tvaru úzkých paprsků, které jsou podobné těm světelným.

Ultrazvukové vlnění je vysíláno do těla pacienta pomocí ultrazvukové sondy, kde se odráží od tkání a orgánů a je zpětně přijímáno a zpracováno do dvojrozměrného, případně třírozměrného, obrazu. Ten může lékař i pacient následně sledovat na obrazovce. Ultrazvukový přístroj tedy funguje na principu stejného mechanismu, jakým se netopýři orientují v prostoru. [1, 23]

Ultrazvuk a využití v lékařství

Během ultrazvukového vyšetření lékař prochází ultrazvukovým snímačem nebo sondou na povrchu vašeho těla nebo uvnitř některého otvoru v těle. Průběh záleží na tom, jaký je účel vyšetření a jaká část těla je zkoumána. Rozlišují se tři hlavní typy ultrazvukových vyšetření:

  • těhotenský ultrazvuk,
  • diagnostický ultrazvuk,
  • ultrazvukové navádění k procedurám. [4, 5]

Ultrazvuk miminka v těhotenství

Ultrazvuk v těhotenství ženy zpravidla absolvují již krátce po početí k potvrzení gravidity (mezi 6tt a 9tt). Lékaři však nastávajícím maminkám doporučují podstoupit ultrazvukové vyšetření především mezi 20. a 22. týdnem těhotenství. V této době je možné prostřednictvím ultrazvukových vln rozpoznat všechny části a orgány dítěte a odhalit riziko případných vývojových vad.

Jedná se tedy o nejdůležitější vyšetření v průběhu těhotenství. Kromě toho, že lékař posoudí, zda je vše v pořádku, budete pravděpodobně díky ultrazvuku moci odhalit také pohlaví miminka. Součástí screeningu bývá odběr krve.

Klasické ultrazvukové vyšetření v těhotenství probíhá tak, že vám lékař natře břicho speciálním gelem, který umožňuje odraz vln a hladší pohyb po povrchu, a následně sondou přejíždí po povrchu vašeho břicha. Během tohoto vyšetření je zkoumáno následující:

  • činnost srdce dítěte,
  • vývoj mozku dítěte,
  • anatomie jednotlivých orgánů,
  • páteř, držení končetin a prstů,
  • velikost hlavy,
  • délka děložního hrdla,
  • umístění placenty a průtok krve pupečníkem,
  • množství plodové vody.

Transvaginální ultrazvuk

Pro získání lepšího obrazu je také možné provést transvaginální ultrazvuk. Tento typ ultrazvuku se ale používá spíše během raných fází těhotenství. Při tomto vyšetření se zavede malá sonda přímo do pochvy. Sonda se při pořizování snímků opírá o zadní část pochvy.

3D a 4D ultrazvuk v těhotenství

Stejně jako běžný ultrazvuk i 3D/4D ultrazvuk využívá zvukové vlny k vytvoření obrazu. Tento typ ultrazvuku bývá nabízen budoucím rodičů k lepšímu zobrazení jejich miminka. Trojrozměrný obraz (3D) umožňuje prostorový obraz dítěte, na kterém můžete vidět, jak vypadá jeho obličej. Pokud vás zajímá, kdy podstoupit 3D ultrazvuk, nejvhodnější období je mezi 24. a 28. týdnem těhotenství.

4D ultrazvuk navíc vytváří živý efekt podobný filmu a vy tak můžete sledovat, jak se váš potomek pohybuje, zívá, směje se apod. Kromě toho, že rodiče mohou díky těmto ultrazvukovým metodám poprvé detailněji vidět vzhled svého dítěte, lékaři jej někdy využívají ke kontrole potenciálních vrozených vad, jako je rozštěp patra, který na běžném ultrazvuku nelze rozpoznat. [6, 7, 8, 9, 10]

Diagnostický ultrazvuk

Diagnostické ultrazvuky se v lékařství uplatňují při zobrazení vnitřních částí těla, aby se zjistilo, zda je něco v nepořádku. Využívají se tedy zejména k odhalení příčiny určitých problémů, jako je například nevysvětlitelná bolest břicha, abnormální výsledky krve, výskyt bulky na těle apod.

Při většině těchto vyšetření je sonda umístěna na povrchu vaší kůže, ale v některých případech může být nezbytné zavedení do pochvy nebo konečníku. Typ diagnostického ultrazvuku závisí na detailech vašeho konkrétního případu. Nejčastěji se provádějí následující vyšetření:

  • Ultrazvuk břicha: tento typ ultrazvuku může diagnostikovat mnoho příčin bolesti břicha, patří sem například ultrazvuk jater apod.
  • Ultrazvuk prsu: typicky se využívá k identifikaci bulek v prsu, který se ženám doporučuje například při abnormálním nálezu na mamografu.
  • Ultrazvuk pánve: ultrazvuk pánve se provádí k vyšetření orgánů umístěních ve spodní části břicha. Obvykle se jedná o ultrazvuk močového měchýře, vyšetření prostaty ultrazvukem a ultrazvuk vaječníků a dělohy. Může také probíhat transvaginálně.
  • Ultrazvuk ledvin: vyšetření ledvin ultrazvukem může být vyžadováno k posouzení jejich velikosti, tvaru umístění ledvin i souvisejících orgánů (jako je močový měchýř apod.) za účelem detekovat nádory, cysty, infekce v ledvinách či kolem nich atd.
  • Ultrazvuk štítné žlázy: tento typ vyšetření slouží především k posouzení velikosti štítné žlázy a odhalení uzlin nebo lézí. [11, 12, 13]

Ultrazvukové navádění k procedurám

Lékaři někdy využívají ultrazvukový přístroj k přesnému provedení některých lékařských procedur. Mezi běžný postup, při němž se tento typ ultrazvuku uplatňuje, je například biopsie a navádění jehly k odebrání vzorku tkáně nebo tekutiny z těchto tkání, jako jsou:

  • šlachy,
  • klouby,
  • svaly,
  • cysty nebo nahromaděné tekutiny,
  • masy měkkých tkání,
  • orgány (játra, ledviny nebo prostata),
  • transplantované orgány (játra, ledviny nebo slinivka břišní). [14, 15, 16]

Rehabilitace ultrazvukem

Rehabilitace ultrazvukem se nazývá rovněž sonoterapie. Ultrazvuk provádí v tkáních mikromasáž a zároveň rozehřívá okolní tkáně. Využívá se jak u chronických, tak akutních stavů, především k výživě tkání, snižování napětí a také křečí. Léčebně se typicky indikuje u poúrazových stavů, otoků a hematomů, chronických zánětlivých onemocnění kloubů a dalších degenerativních onemocnění. [17, 18]

Je ultrazvuk bezpečný?

Veškeré dosavadní výzkumy prokázaly, že ultrazvukové vyšetření je bezpečné bez výskytu škodlivých vedlejších účinků. Na rozdíl od jiných vyšetřovacích metod, jako je například CT nebo rentgenové vyšetření, totiž nepoužívá záření.

To je také důvodem, proč se využívá při prohlídkách během těhotenství. Přesto by však měl vyšetření vždy provádět kvalifikovaný lékařský pracovník, který je proškolený o bezpečném používání této technologie. Pokud uvažujete o koupi domácího ultrazvuku, poraďte se nejprve s vaším lékařem. [19, 20]

Zdroje: webmd.com, my.clevelandclinic.org, gyncare.cz, sciencedirect.com, edu.techmania.cz, atodamedical.cz, healthline.com, nemocniceostravavitkovice.agel.cz, fyziocentrum.cz, centrumfyzioterapie.cz, mayoclinic.org, homolka.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?