Jedná se o jídlo vzniklé z nutnosti, kdy bylo zvykem vše spotřebovávat, a tak aby staré pečivo nepřišlo vniveč, vymyslela se žemlovka. Stěží se najde někdo, kdo by ji v dětství u babičky nejídával, babiččina žemlovka navíc vždy provoněla celý byt. Ať už vám u této sladké dobroty vytane na mysli jakákoli vzpomínka, nelze žemlovce upřít, že dosytosti zasytí a je rychlá na přípravu.
Co se dozvíte v článku
Žemlovka recept: s jablky, tvarohem a její zdravější verze
Žemlovku lidé buď milují, nebo zatracují. Jestliže patříte do první skupiny, ale nemáte na ni zatím osvědčený recept, může vám přijít vhod některý ze zde uvedených. Obvykle se servíruje ještě teplá, ale skvěle chutná i zastudena. Kdybyste ji měli přece jen raději v teplé formě, stačí ji prohřát na pánvi s máslem.
Žemlovka s jablky a tvarohem
Žemlovka s tvarohem a jablky nemá chybu. Pokud tedy máte staré pečivo nazbyt, jde o ideální příležitost, jak ho upotřebit. Kdo by nevěděl, co se zbylými bílky, může z nich ještě vyšlehat sníh a před koncem pečení jím žemlovku potřít.
Ingredience
- 400 g staršího pečiva,
- 500 ml plnotučného mléka,
- 250 g plnotučného měkkého tvarohu,
- 6 až 8 jablek,
- 3 žloutky,
- 4 lžíce třtinového cukru,
- 2 vanilkové cukry,
- 2 lžíce moučkového cukru,
- 1 lžička skořice,
- 50 g rozinek namočených v rumu,
- máslo.
Postup
- Začneme tím, že si oloupeme jablka a odstraníme z nich jádřince. Jablka následně buď nastrouháme nahrubo, nebo nakrájíme na plátky, přidáme k nim 2 lžíce třtinového cukru a skořici, vše spolu promícháme.
- V dalším kroku si připravíme tvarohovou náplň. Do misky vložíme tvaroh a utřeme ho spolu s jedním žloutkem, vanilkovým cukrem, 1 lžící rozpuštěného másla a zhruba 2 lžícemi moučkového cukru. Dodáme rozinky a vše opět pořádně zamícháme.
- Zbývá nakrájet pečivo na plátky a vytvořit mléčnou zálivku. Ta bude sestávat z mléka, 2 žloutků, vanilkového cukru, 2 lžic třtinového cukru a 2 lžic rozpuštěného másla. Všechny ingredience spolu v misce vyšleháme. Pečivo do ní poté namáčíme.
- Ještě než se pustíte do vrstvení, je třeba vymazat pekáč máslem. Spodní vrstvu bude tvořit namočené pečivo, na něj přijdou jablka se skořicí, dále bude následovat vrstva pečiva, na ní se navrší tvarohová náplň a poslední vrstvou bude opět pečivo.
- Povrch se pomaže rozpuštěným máslem, případně je ho možné lehce posypat moučkovým cukrem. Žemlovku dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova, což by mělo trvat zhruba 45 minut. Po vytažení z trouby ji nechejte trochu vychladnout, pocukrujte mouč

Žemlovka recept: zdravější varianta
Recept na žemlovku stačí jen lehce pozměnit, abyste získali její dietnější verzi. Rozdíl spočívá především ve výměně bílého pečiva za celozrnné, které obsahuje více vlákniny, nahrazením plnotučného mléka a tvarohu tím nízkotučným a snížením množství použitého cukru. Nutriční hodnotu žemlovky můžete ještě zvýšit tím, že k jablkům přimícháte nasekané ořechy nebo semínka.
Ingredience
- 10 plátků celozrnného toastového chleba,
- 6 jablek,
- 500 g nízkotučného tvarohu,
- 400 ml nízkotučného mléka (příp. rostlinného),
- 3 žloutky,
- 3 lžičky skořice,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- med nebo čekankový sirup,
- 50 g rozinek,
- Na vymazání: kokosový olej nebo řepkový olej ve spreji,
- Na zvážení: mandlové plátky nebo vlašské ořechy.
Postup
- Nejdříve si vezmeme jablka, oloupeme je a nastrouháme nahrubo. Přidáme k nim 2 lžičky skořice, rozinky, případně nasekané ořechy, a vše spolu promícháme.
- Dále do misky vložíme tvaroh spolu se žloutkem, vanilkovým extraktem a podle libosti med nebo čekankový sirup. Všechny ingredience spolu promícháme.
- Následně si přichystáme toastový chléb a k němu mléčnou směs. Tu vytvoříme z mléka, 2 žloutků, 1 lžičky skořice a trošky medu či sirupu tím, že spolu vše důkladně prošleháme. Do této směsi budeme postupně namáčet plátky toastového chleba z obou stran.
- Těmi poté poklademe dno formy, kterou předtím vymažeme kokosovým olejem, eventuálně řepkovým. Na pečivo dáme polovinu z připravených jablek a na jablka zase polovinu tvarohové směsi, toto vrstvení v přesném pořadí ještě jednou zopakujeme. Poslední vrstvu
- Formu už stačí vložit do trouby vyhřáté na 180 °C a péct zhruba 40 minut, dokud na vrchu nezíská zlatavou barvu. Před podáváním necháme žemlovku chvilku zchladnout a dozdobit ji na talíři můžeme bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou.
Co je žemlovka?
Žemlovku tvoří plátky pečiva proložené ovocem. Jedná se obvykle o spojení jablek, namočeného pečiva, skořice a rozinek. Někdo navrch ještě přidává sníh z bílků. Pečivo se přitom namáčí v mléce spolu s vejci. Většinou se podává jako hlavní chod, ale může sloužit i jen jako dezert.
Někteří této sladké dobrotě říkají žemlovka, jiní zase zemlbába. Zemlbába má být údajně odvozena od německého slova „Semmel“ značícího druh bílého pečiva. Toto označení převažuje zejména v západních Čechách, zatímco výraz žemlovka se spíše užívá na Moravě.
Variací na naší žemlovku bychom našli po celém světě spoustu. V Maďarsku nese název kenyérpuding a v Indii se pod názvem Shahi Tukra skrývá suché pečivo osmažené na másle a provoněné šafránem. Někde se dělá dokonce slaná žemlovka, místo jablky se plní sýrem, masem nebo zeleninou. Lze ovšem polemizovat o tom, jestli takový pokrm opravdu označovat za žemlovku.
Jak této sladké dobrotě říkáte?
Jak se dělá žemlovka?
Kdo by nevěděl, jak připravit žemlovku, není na tom nic těžkého. Stačí si obstarat potřebné ingredience, které na sebe budete následně vrstvit. K přípravě tohoto sladkého pokrmu není třeba ani váha. Bez čeho se ovšem neobejdete, je starší bílé pečivo, ideálně tak 1 až 2 dny staré. Starší pečivo je k přípravě žemlovky vhodnější z toho důvodu, že dokáže lépe absorbovat mléčnou směs s vejci než to čerstvé.
Ještě než začnete s vrstvením, je zapotřebí pekáč vymazat máslem či jiným tukem a vysypat ho strouhankou. Kromě toho se nabízí další, méně náročná možnost, a to vystlat pekáč pečicím papírem a po upečení ho vyjmout.
Pekáč s žemlovkou se před pečením doporučuje vložit zakrytý potravinovou fólií nebo alobalem na hodinku do lednice, díky čemuž může pořádně nasát mléčnou směs, což se odrazí na její chuti. Zlatavé kůrky pak docílíte tak, že žemlovku před vsunutím do trouby potřete máslem. Zbývá zmínit, jak dlouho péct žemlovku, pečení trvá zhruba 45 minut. Orientovat se můžete podle povrchu žemlovky, který by se měl zbarvit dozlatova.
Před podáváním je dobré ji nechat chvilku odpočinout, aby se nerozpadala. Kdybyste ji nesnědli všechnu na posezení, v lednici vám vydrží další tři dny. Zároveň je možné žemlovku zamrazit, přičemž v mrazáku ji lze skladovat až tři měsíce.
Složení žemlovky
Zvykem je dělat žemlovku z rohlíků, veky nebo housek. Lze ale rovněž použít třeba francouzské bagety, toastový chléb, mazanec a oblíbená je také žemlovka z vánočky. Pakliže se však rozhodnete připravit si ji ze sladkého pečiva, pamatujte na to, že byste v receptu měli snížit množství cukru, a to zhruba o třetinu.
Jablka k žemlovce zkrátka patří a těžko si ji lze představit bez nich. Žemlovka bez jablek ovšem může být řešením pro ty, kdo jablkům příliš neholdují nebo na ně mají alergii. V takovém případě se jablka nejčastěji nahrazují hruškami, je možné použít třeba i švestky nebo broskve. U některých se pak peče zásadně žemlovka s tvarohem.
Sladkost žemlovce dodává cukr, může se ale nahradit medem či jiným sladidlem nebo sušeným ovocem. Z koření se v ní bude dobře vyjímat skořice, muškátový oříšek nebo vanilka. Většinou se do žemlovky přidávají i rozinky, toho správného řízu dosáhnete, pokud je před použitím namočíte v rumu. Chuť zvýrazní také citronová kůra.
Někteří zbylé bílky ještě upotřebí na přípravu sněhu, žemlovka se sněhem totiž vytvoří na vrchu krásnou krustu. Bílky stačí vyšlehat se 4 lžícemi cukru a pak už jen před koncem pečení jím žemlovku potřít, nechat péct přibližně 5 minut do zezlátnutí a máte hotovo.
Zdroje: cooklikeczechs.com, tasteatlas.com, praguecityadventures.com, expats.cz, irozhlas.cz