Sestry prchají do fakultních nemocnic, za vyššími platy

26. 5. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví loni v srpnu slíbilo každé zdravotní sestře navýšení mzdy o dva a půl tisíce korun. Jenže ne každé zařízení se takovým rozhodnutím řídí. Sestry proto odcházejí tam, kde na zvýšení platů přistoupili: do fakultních nemocnic. „Nejhůře jsou na tom sestry u praktických lékařů a ambulantních specialistů,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz zastupující prezidentka České asociace sester Anna Skalická.


V srpnu minulého roku ministryně zdravotnictví slíbila sestrám navýšení mezd o 2500. Víte, jak situace vypadá nyní? Dostaly sestry skutečně přidáno?

My jsme prováděli průzkum na podzim a nyní začínáme nový, jehož výsledky budou v červnu. Máme rozporuplné informace. Někde se přidávalo, jinde ne. Někde to vzali z osobního ohodnocení. Ale určitě nás to zajímá a situaci mapujeme.

Hovoří se o tom, že přidáno dostaly sestry ve fakultních nemocnicích, jinde je to problematičtější. Máte tyto informace?

Ano, ve fakultních nemocnicích dostaly snad všude. V soukromých nemocnicích je to špatné, nejhůře jsou na tom ale sestry u praktických lékařů a ambulantních specialistů. Tam se to neprojevilo téměř vůbec. Určitě existují výjimky, ale dá se říci, že jich je velmi málo.

Zaznamenali jste, že by sestry přecházely za penězi do fakultních nemocnic?

Určitě to tak je, protože ve fakultních nemocnicích není takový nedostatek, jaký byl. Tam se situace výrazně zlepšila. Pár sester určitě chybí, ale nejsou to taková čísla jako loni.

Loni jste hovořili o tom, že chybí zhruba 6000 sester, myslíte si, že se toto číslo nějakým způsobem změnilo? Že ministerské opatření zafungovalo?

To číslo se zcela určitě snížilo. Do plného počtu nám sice nějaké sestry chybí, ale není to tak děsivé a hrozivé, jako to bylo loni. Přesné číslo vám ale neřeknu. Není však žádné zdravotnické zařízení, které by nyní bylo v krizové situaci.

Jednáte dále s ministerstvem o tom, jak pokračovat v zařízeních, která sestrám nepřidala?

Samozřejmě jsme to paní ministryni říkali, ale bylo nám řečeno, že ministerstvo v podstatě žádné páky nemá. Kontroly ale mohou provést zdravotní pojišťovny, zda se k tomu chystají, nevíme.

Máte podobnou zkušenost? Jak se na situaci sester u nás díváte vy? Napište nám na mail svobodovam@mf.cz.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?