Aktivní pacient je výhra

18. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V transparentním zdravotnictví by se neplýtvalo až s deseti procenty peněz.


Na začátku letošních prázdnin se občané České republiky dozvěděli z médií hned dvě šokující zprávy o tuzemském zdravotnictví.

Pro občana-pacienta bylo možná děsivější to zjištění, které vyplynulo z testu deníku Mladé fronty Dnes. Redaktoři opakovanými pokusy odhalili, že lékárníci vám v řadě případů prodají zcela bez problémů i smrtící kombinaci léků, protože netuší o jejich nebezpečných kontraindikacích.

Ve druhém případě se zase díky aktivitě jedné pacientky na jižní Moravě přišlo na podvod, kdy si dva lékaři přivydělávali falšováním receptů, přičemž odhadovaná škoda jde přes milion korun.

Oba tyto případy spojuje netransparentnost českého zdravotnického systému, kdy je v jednom případě kvůli nedostatečným informacím ohrožena bezpečnost pacienta, ve druhém pak neprůhledný tok informací a finančních prostředků mezi zdravotními pojišťovnami a zdravotnickými pracovníky představuje podhoubí nejenom k možným přehmatům a nepřesnostem ve vykazování zdravotní péče, ale dokonce, jak je vidět, i k úmyslným podvodům.

Přitom tolik potřebnou transparentnost přinášejí do zdravotnictví nástroje eHealth. Zabezpečené elektronické informační systémy totiž umožňují mít komplexní přehled o poskytované zdravotní péči. Není daleko doba, kdy zdravotní pojišťovny umožní pacientům on-line přístup k jejich osobním účtům.

Klienti zdravotních pojišťoven tak budou moci v kterýkoliv okamžik získat aktuální přehled o poskytnutých zdravotních službách a lécích. Prostor pro možné podvodné jednání se tak zúží na minimum a ve svém výsledku to povede k narovnání dnes stále velmi deformovaného vztahu pacient-lékař.

Dle studie Transparency International z roku 2007 lze hodnotu ztrát, respektive neefektivně vynaložených prostředků ve zdravotnickém systému v roce 2005 odhadnout na nejméně 20,1 miliardy korun. Jedná se tedy o částku, která odpovídala před šesti lety 0,67 procenta HDP a 9,5 procenta prostředků vynaložených ve zdravotnictví.

V transparentním zdravotnickém systému by tedy mohla jít až desetina peněz přímo na léčbu pacientů, tedy nás všech.

Jiří Pašek, generální ředitel společnosti IZIP, a. s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?