Ať výpovědi stáhnou všichni lékaři

31. 1. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Po nabídce ministra zdravotnictví Hegra dát dvě miliardy korun na zvýšení plateb pro zdravotnická zařízení se dostala na tah druhá strana - lékařské odbory a komora.


Na jedné straně se jim nabídka líbí, na straně druhé žádají záruku na návrat lékařů do nemocnic na stejné pozice. Tento požadavek je podmínka nová a není ani tak podstatné, zda je to podle zákona možné, či nikoli. Za daleko důležitější považuji, zda a jak návrat všech lékařů odboráři a komora zajistí.

Akce Děkujeme, odcházíme, byla vyhlášena jako jednotná vůle lékařů za zvýšení svých platů. Zcela určitě si lékaři nemysleli, že dosáhnou ihned všech svých požadavků, byli připraveni na kompromis.

Požadavek, aby se všichni lékaři, kteří stáhnou výpovědi, mohli vrátit na původní pracoviště, je však v rozporu s prohlášením akce, kde všichni, kteří podali výpověď, ji dali pod jedinou podmínkou zvýšení platů. Nyní to však vypadá, že se za touto akcí schovali i ti lékaři, kteří by stejně výpovědi dali a odešli jinam.

S tím teď mohou mít představitelé odborů a komory dost problémů, protože, jak mi sdělil jeden ředitel nemocnice, on podmínku přijetí všech lékařů, kteří dali výpověď, aby se dostali zpět na své pracoviště, splní, ale rovněž s podmínkou - musí výpověď stáhnout všichni. A pokud ji nestáhnou opravdu všichni, nebude vázán zárukou garancí jen těm, kteří výpověď budou chtít stáhnout.

Dokonce to vypadá tak, že by raději vzal zpět ty, kteří výpověď nestáhnou, a s těmi ostatními by se raději rozešel. Skoro to vypadá, že nyní odcházející lékaři a jejich představitelé tahají za kratší konec toho pomyslného lana. Bohužel výpovědi lékařů jsou regionálně a odborně tak nerovnoměrně rozložené, že to některým nemocnicím přinese neřešitelné problémy, a tady zase stát a nemocnice tahají za kratší konec. Možná že nezbude, aby se strany nakonec opravdu dohodly na kompromisu.

Pro pacienta jsou tahanice obou stran opravdu velmi nechutné a nesmyslné. Ať si lékaři své platy zaslouží nebo ne, na pacienta se zapomnělo. Omlouvám se, nezapomnělo - v desátém ze třinácti bodů důvodů výzvy k odchodu doktorů se Lékařský odborový klub o pacientovi přece jen zmiňuje: “ dochází ke zhoršování péče o pacienty, za něž nechtějí někteří lékaři přebírat odpovědnost“. O tom, jak toto lékaři změní, až dostanou zvýšené platy, není nikde ani slovo.

Autor je ekonom.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?