ČAFF: Nedostatek léků je způsoben chybějícími alternativami

10. 6. 2016 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) bylo od ledna do května 2016 nahlášeno přes tři sta chybějících léků. Jedna čtvrtina z nich přitom nemá buď žádnou, nebo právě jednu alternativu. Podle České asociace farmaceutických firem (ČAFF) je možným řešením podpora větší nabídky levných generických léků. Tomu však stojí v cestě bezhlavý tlak na nízké ceny a složitá a nepředvídatelná regulace.


V českých lékárnách nejsou k dostání stovky léků. Jen od ledna do května 2016 jich v databázi SÚKL najdeme 302. Hned třiadvacet z nich přitom nemá žádnou alternativu, u dalších 45 existuje pouze jediný ekvivalentní lék.

„Téměř každý čtvrtý lék, který chybí v českých lékárnách, lze nahradit jen obtížně, nebo rovnou vůbec. Právě větší nabídka levných generických léků se stejným účinkem je přitom nejvhodnějším dlouhodobým řešením současných výpadků léčiv,“ říká Martin Mátl, výkonný ředitel ČAFF.

Širší nabídce generických léčiv brání zejména těžko předvídatelná a složitá regulace cen a úhrad léků ze strany státu. V českém zdravotnickém systému je reguluje hned sedmnáct různých opatření. Výroba respektive prodej generických alternativ se tak pro mnoho výrobců stává ekonomicky takřka neudržitelným. V některých případech se výrobce ani nepokusí uvést levný generický lék na trh v ČR, protože se obává, že cena, kterou mu stát stanoví, bude pod jeho výrobními náklady.

„Věřím, že možnost koupit si potřebný lék za mírně vyšší cenu by pro pacienty byla přijatelnější než současná situace, kdy léky zcela chybí. Tolikrát zmiňovaný Framykoin je nedostupný v důsledku nutné výrobní inovace, klíčová otázka ale je, proč je přípravek jediný svého druhu a nikdo další v ČR neprodává jeho generickou alternativu,“ dodává Mátl.

Ceny léčiv v České republice patří mezi nejnižší v Evropě. Dráže se léky prodávají například i v některých balkánských zemích. Z českých lékáren tak potřebné léky často mizí za hranice v rámci takzvaných reexportů. „Je to nevyužitý potenciál, generické léky mají totiž pouze 5 % podíl na tzv. reexportech, které jsou jednou z příčin nedostupnosti. Dodává Mátl.

Opětovný vývoz léků určených pro český trh má vyřešit právě projednávaná novela zákona o léčivech. Problém je ale daleko hlubší, podotýká Martin Mátl „Žádné legislativní opatření však obvykle reexportům nezabrání, jak ukazují zkušenosti například ze Slovenska, kde již podobnou novelu mají.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?