Hrozba z klobouku

7. 2. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Budoucnost majetkové struktury českých nemocnic je tajemná jak výsledek pokeru, prostě banda čertů aby se v tom vyznala," píše ve svém komentáři pro deník Právo Pavel Verner...


Budoucnost majetkové struktury českých nemocnic je tajemná jak výsledek pokeru, prostě banda čertů aby se v tom vyznala.

Mají hejtmani (většinou z ODS) v plánu udělat z nemocnic akciové společnosti a pak je rozkrást (říká ministr Rath)? Má ČSSD s Rathovou pomocí v plánu přeměnit nemocnice na neziskové společnosti, a tím je „únorově“ znárodnit (říkají hejtmani)?

Hejtmani Ratha vyzvali, aby buď předložil důkazy o jejich rozkrádacích plánech, nebo odstoupil. Ministr prohlásil, že má důkazy o zvláštních majetkových přesunech v některých krajích, ale ukáže je až u soudu. Kdo komu by se měl omluvit?

Nevím, jak je na tom ministr Rath s těmi důkazy, ale jistě mu neušla následující informace. V představenstvu akciové společnosti Nemocnice Karlovy Vary sedí pan Christian Köck, spolumajitel rakouské společnosti Health Care Company, privatizující nemocnice v sousedních zemích.

Tento privatizátor se svěřil listu Wirtschaftsblatt, že by karlovarskou nemocnici rád koupil. Proč by taky nekupoval, akciovku přece koupit lze, na rozdíl od neziskového zařízení. Co na to zodpovědní karlovarského kraje? Ředitel nemocnice prý o tom nic neví, pro krajského radního pro zdravotnictví je to nesmysl.

Uf, to jsem si oddychl. Ale ne zas tak úplně. Pan Köck možná bezelstně odhalil, co lze najít za úpornou snahou krajů rozhodovat suverénně o osudu nemocnic na svém území.

Ta zpráva jako by konečně vysvětlovala, proč hejtmani tolik straší znárodňováním (což snad ani nemohou myslet vážně) a proč kraje považují navrhovaný zákon o neziskových zařízeních za zasahování do svých vlastnických práv.

Pan Köck se třeba ukvapil a záměr kupovat karlovarskou nemocnici měl ještě nějaký čas nechat schovaný v klobouku. Takhle z něj pustil do světa hrozbu, kterou třeba brát vážně: že v režii ODS mají kraje v úmyslu vytvořit monopolní systém zdravotní péče založený na obchodních společnostech. Proč hrozbu?

Protože nevíme, kteří naši i zahraniční privatizátoři se je netrpělivě chystají koupit a jaké s nimi pak mají úmysly.

Akciová společnost má tu zvláštnost, že může docela legálně zkrachovat, že se dá vytunelovat, či může svou činnost nějak šikovně transformovat. Jenže zdravotnictví není výroba vodorovných vyvrtávaček.

Mám silný dojem, že pokud jde o omlouvání za silné výroky, není na řadě ministr, ale hejtmani.

Pavel Verner, Právo

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

MUDr Vratislav Kraus,sen.

Myslím,že pan Verner přesně vystihl situaci v jaké jsou nyní nemocnice v naší zemi - vším se táhne nejistota jak společnosti,tak zdravotníkůco dále bude s nimi.Na t.zv.zprivatizovaných nemocnicích bez předem určených pravidel mi vadí

hlavně to,že nemocnice své dluhy zahojily kromě jiného oholením zdravotníků na platech,aby ušetřili na mzdových nákladech,tvořících kolem 6O% celkových nákladů!Copak lékaři a sestry zavinily svrab těchto nemocnic? Článek mě opět utvrdil v přesvědčení,že ministr Rath má pravdu,když říká,že hrozí majetkový tunel.Dluhy jsou v milionech,majetek v miliardách!

MUDrVratislavKraus,sen.

Stále se píše o zadluženosti zdravotnictví,přebujelosti nemocnic,hledají se krkolomné prostředky,jak síť nemocnic zredukovat. Podle mého názoru tyto nemocnice fungují proto, že stále na jejích lůžcích po různě dlouhou dobu jsou pacienti,kteří mají vyřešenou zdravotní problematiku,ale nemají vyřešenou problematiku sociální!Jsou nebo se stali vlastně sociálními případy!Není možnost a ochota se o tyto nemocné starat ze strany jejich příbuzných, protože musejí chodit do práce a klesl by jim podstatně příjem či by o práci přišli!A péče o nemocného doma se nepočítá do důchodu!

Síť sociálních zařízení,LDN,USP je co do kapacit ve většině krajů nedostatečná a čekací doby jsou několikaměsíční.Agentury domácí péče fungují jen ve velkých městech,podpora jejich rozšíření je minimální. A konečně:pacient na lůžku v nemocnici je střadatelem svého důchodu,nic neplatí a naspoří si slušné peníze. PojišŤovna za lůžko např. formou lůžkodne zaplatí 25OOO Kč i více.Co kdyby za péči v rodině dávala polovinu v indikovaných případech?Možná by nemocnice redukovaly lůžka o 5 možná i l5% procent a VZP by byla do 2 let bez dluhů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?