Jejich odchod, naše ztráta

25. 1. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes stát bere na hůl lékaře, zítra to udělá s jakoukoli profesní skupinou, tak jak to udělal s techniky. Proto se nás odchod lékařů osobně týká, i když veřejnost se kloní k názoru, že vydírají. Nerozumím tomuto argumentu, vysvětlit lze jen strachem o život.


A stačí také v médiích říci, že lékaři bojují o vyšší platy a další výhody a nenávistná kampaň jede. Že lékaři žádají jen dodržování zákonů? Koho to dnes zajímá.

Proč například notáři a soudci mají platy nasazené až 3krát výše než lékaři a nemusí sloužit až 100 h měsíčně přesčas? Nemohli by bankéři v neděli hlídat bankomaty?

Proč poslanci Parlamentu nesedí v lavicích celé noci až doladí zákony do perfektního stavu, nikoli do paskvilů, které vydávají spoléhajíc na novelu.

Ostatně, za 20 let nedokázali ani oni ani vláda vymyslet pro zdravotnictví nic. V pozadí je jeden hlavní spor - privatizovat další sektor a nechat několik lidí bohatnout z daní občanů. Nemusel by to být špatná nápad, ale po zkušenostech z privatizace průmyslu?

Věc má ještě další rozměr. Velká část české inteligence odešla z vlasti před nástupem nacistů, další byli popraveni. Němci věděli, kde zasáhnou nejúčinněji. Zbylá inteligence prořídla i po roce 1948 a následně v roce 1968. Jistě víme, že nemluvím o lékařích, ale také o inženýrech a právnících i soudcích.

I když letos odejde do zahraničí třeba jen 1000 lékařů, v součtu posledních 10 let je to již nejméně 3000 vysoce vzdělaných lidí. Kolik pogromů ještě tato země musí vydržet?

Není rovněž tajemstvím, že i po roce 1989 odešlo mnoho techniků a další si vybraly zahraniční firmy. Samozřejmě odešli jen ti nejlepší. Mnozí politikové dělají nad Evropou křížek neuvědomujíce si, že jak USA, tak dnes Čína a Indie ve svém rozvoji sází právě na inteligenci.

Ještě před časem byl plat profesora na technické universitě 20 000 Kč a politici tvrdili, že máme příliš mnoho průmyslu.

Dnes není dostatek mladých a dobrých techniků. Zítra pravděpodobně nebude dostatek lékařů.

Vláda nyní nabízí českým vědcům v zahraničí statisíce pokud se vrátí, aby zaplnila katastrofální díry ve výzkumu. K pochopení proč potřebujeme vzdělané lidi velké inteligence zapotřebí není.

Ovšem v zemi, kde podnikatel, jenž zbohatl na šmelině s pozemky pod dálnicí, může násilně přebírat podniky, tyto rovnice neplatí.

Navíc, s poslanci už nelze diskutovat, je třeba je zřejmě jen prosit. Tuto zemi vlastně už nikdo neřídí.

Takže exitus systému je neodvratný. ČR nebude mít v dohledné době dobrý systém zdravotnictví a hitech průmyslu. To je už jisté.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?