Kyčel na hypotéku

27. 6. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden prošla sněmovnou průlomová změna. Poslanci schválili pravidla pro dělení lékařské péče na tu, která je "zadarmo", a tu, na niž si pacient doplácí. Jde o první krok k tomu, aby se peníze v luxusním, ale laikovi neprůhledném systému zdravotní péče v této zemi utrácely účelně a především srozumitelně.


Už žádné "kulichy"

Je úterní odpoledne, poslanci se hrnou z jednacího sálu a zástupci vládní koalice hýří spokojeností: díky nim právě prošla novela zákona o veřejném zdravotním pojištění. Nejspokojenější výraz má ministr Leoš Heger (TOP 09), pro něhož dnešní výhra znamená ostrý start reformy tuzemského zdravotnictví.

Česká medicína je po letech svobody na vynikající úrovni. Její systém je ale nutné přestavět tak, aby ho Češi v budoucnu dokázali zaplatit a aby pro všechny platila stejná pravidla. A pro pacienty se po dnešním jednání otevírá příslib, že se ve složitém terénu, ovládaném vševědoucími lékaři, začnou více orientovat.

Převratnou novinkou je rozdělení péče podle způsobu placení. Heger chce dosáhnout toho, aby solidární pojištění zajistilo slušný standard každému a lidé, kteří chtějí víc, by si za nadstandard museli připlatit.

Žádní „kulichové“ (tedy protekční pacienti) by pak nemohli žádat dražší péči jenom s odkazem na to, že je posílá někdo, koho nemocnice považuje za VIP osobu. Novela zavádí pojmy „základní varianta“ a „ekonomicky náročnější varianta“ péče. Říká, že pokud lze péči poskytnout více než jedním způsobem (a všechny mají stejný terapeutický účinek), budou pojišťovny hradit jen nejlevnější variantu.

Tohle s sebou ovšem nese zásadní spory. Poslanec David Rath (ČSSD) během jednání varoval, že brzy budeme svědky nového fenoménu - kromě hypotéky na byt si lidé začnou brát „hypotéku na lepší koleno nebo kyčel“. Ministr však namítá, že pojem standard se musí vnímat v kontextu: podle něj jde o nejlevnější možnost z vějíře, který ale zachovává pravidlo stejného výsledku.

Nová právní úprava navíc rozšiřuje možnosti pacientů. Když chce dnes někdo nejdražší kloub a lékaři si myslí, že je to zbytečné, musí zájemce o luxus platit celou jeho cenu i cenu operace (nebo podplatit lékaře). V budoucnu pojišťovna zaplatí operaci a cenu obyčejného kloubu a pacient dorovná jen sumu, která zbývá do ceny dražšího kloubu.

Celý článek si můžete přečíst v dnešním vydání týdeníku Respekt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?