Lékárníci reexporty léků nepodporují

5. 9. 2012 7:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká lékárnická komora bude i nadále vyvíjet maximální úsilí k navržení a přijetí legislativních změn, které povedou k omezení paralelního vývozu, v jehož důsledku chybí léky pro české pacienty. Zásadně se ohrazuje proti tvrzení, že je současná situace s nedostatkem některých léčiv způsobena zejména jejich prodejem z lékáren do distribuce a dále do zahraničí. Pro takové tvrzení dosud nebyly předloženy Státním ústavem pro kontrolu léčiv žádné přesvědčivé důkazy.


V pondělí 3. září se uskutečnila z iniciativy České lékárnické komory schůzka jejího prezidenta Lubomíra Chudoby a vicepremiérky Karolíny Peake. Hlavním tématem setkání byl reexport léků z České republiky do zahraničí, zejména s ohledem na vyřazení této oblasti z vládního návrhu novely zákona o léčivech. Prezident ČLnK informoval na schůzce paní vicepremiérku nejen o postoji komory k reexportům, ale také o skutečných důvodech a možných zdravotních důsledcích nedostatku některých léků na českém trhu.

Paralelní vývoz léčiv do zahraničí, tzv. reexport, se v poslední době stává častou příčinou výpadku dodávek některých léčiv našim pacientům. Česká lékárnická komora proto trvale usiluje o legislativní změny, které by vedly k jeho omezení. „Novelizace zákona o léčivech v původním vládním návrhu sice nemohla zcela zabránit nežádoucímu vývozu léčiv do zahraničí, mohla však situaci výrazně zpřehlednit a dát do ruky státním institucím větší možnost k přijetí dalších opatření k zajištění léků pro české pacienty,“ říká Lubomír Chudoba a dodává, „dle rozhodnutí Evropského soudního dvora mohou jednotlivé státy EU i navzdory volnému pohybu zboží v rámci unie přijmout opatření, která jednostranně nadřazují zajištění dostatečného množství léčivých přípravků pro své občany volnému mezinárodnímu obchodu.“

Lékárny v České republice se staly opakovaně terčem nepravdivého nařčení, že jsou finančně zainteresované na vývozu léků, které pak chybí pro léčbu našich pacientů. Nikdo, ani pověřené státní instituce, však takové tvrzení nedoložil reálnými daty. Ve skutečnosti mohou léky do zahraničí vyvážet výhradně držitelé distribučního oprávnění, tedy distributoři, nikoli lékárny. Ani v současné době není legální prodej léků z lékárny do distribuce, případně přímo do zahraničí.

Státní ústav pro kontrolu léčiv, jako kontrolní orgán v této oblasti, nepředložil ani na výslovnou žádost ČLnK oficiální údaje, z nichž by vyplývalo, že lékárny porušují zákonná ustanovení distribucí léčiv. Z toho lze velmi snadno odvodit, že nedostatek některých léčiv na českém trhu není způsoben lékárnami, stejně tak z toho vyplývá, že se lékárny věnují především zajištění léčiv pro své pacienty a z vývozu léčiv do zahraničí neprofitují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?