Manévry

10. 2. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda neustoupí, pomůže armáda! To prosím není novinový titulek z revolučního Egypta, ale ze stabilního Česka.


A nejde o statisíce v ulicích, jimž žádné reformní kličkování režimu není recht, ale o čtyři tisícovky lékařů, kterým se přejedlo kličkování ministra zdravotnictví Leoše Hegera. Možná si teď lékaři doopravdy sbalí svých pět švestek a za zády nechají poloprázdné nemocnice.

To se musí řešit! Premiér Nečas po úterním jednání Bezpečnostní rady státu ke zdravotnictví (nejspíš světový unikát) o polních nemocnicích spíš zavtipkoval. Ale zřejmě si přesto myslí, že čtvrtinu odcházejících prostých gynekologů-civilistů nahradí vojenští lapiduši.

Vždyť se přece z Kosova, Iráku a Afghánistánu nakonec stal jeden velký krvavý porod. Zkušenost k nezaplacení, získaný fortel bezkonkurenční, psychická odolnost obrovská.

Samozřejmě že s tím nepočítají: Strakovka kalkuluje, že nejpozději do dvou měsíců bude většina doktorů medicíny zpátky, jen možná kvůli uchování lidské důstojnosti v nějaké jiné nemocnici. Kdyby vláda doopravdy počítala s významnou rolí armády se zhruba dvěma stovkami lidí s lékařskou atestací, anebo třeba s nasazením hasičů, musela by toho vysvětlit hodně.

Například zrod nové generace Čechů v transportérech Pandur při terénních přesunech. Nebo užití hasičských vozů coby sanitek, v nichž pacientovi - než natáhne brka - nenatáhnou ani EKG.

Naši vládní činitelé by však museli vysvětlovat ještě víc. Jak to, že mají ve státní pokladně peníze na tak drahé vojenské manévry, když tam není ani vindra pro lékaře? Nedivím se, že Nečas cudně pomlčel k dotazům, kolik přesně to předražené štábní cvičení bude stát. Přiznal ale, že vláda by peníze našla. Kdo (doopravdy) hledá, najde!

Nehledali. Ministr Heger řádně nepropátral ani útroby zdravotního systému, sejfy pojišťoven. Místo okázalé hrozby ředitelům nemocnic, že je sesadí, nedostanou-li lékaři přidáno, mohl dát rebelům jistotu změnou úhradové vyhlášky a platových tarifů. Má k tomu puvoár nejvyšší. Neudělal to. Nechtěl.

Proč vlastně nechtěl, bylo by jasné, i kdyby se ministr v neděli v ČT neprořekl: „Co když my teďka uděláme vyšší tarifní tabulku pro lékaře a zvednou se policisté, že ji chtějí také?“ prohlásil.

No ovšem, policisté se loni v září zvedli a zdemolovali dveře ministerstva vnitra. A zvednutí, ba vytočení hasiči v Praze na Klárově zapálili odpadkový koš. A co teprve, až se zvedneme, nedejbože, všichni?

Snad všechny profese jsou dnes totiž plné potenciálních „vyděračů“, jak až příliš často říkávají demokratické vlády svým občanům. Také proto vlastně žádné vojenské manévry - ani ty naoko - nejsou jen pro legraci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?