Ministryně umožňovala konstruktivní dialog

12. 7. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich hodnotí působení ministryně poměrně kladně. Při řešení operativních problémů prý postupovala s rozhledem a umožnila klidný a konstruktivní dialog.


Jak celkově hodnotíte působení ministryně zdravotnictví Dany Juráskové?

Během působení paní ministryně nebylo možné očekávat systémové změny. Při řešení operativních problémů však paní ministryně postupovala s rozhledem a umožnila klidný a konstruktivní dialog mezi účastníky systému.

Co bylo největším prohřeškem jejího úřadování? Co podle Vás nejvíce zasáhlo české zdravotnictví?

Během prvních dvou let ekonomické recese a tím i snižujících se zdrojů pro zdravotnictví mělo, podle mého názoru, dojít k významnější redukci nově vznikajících kapacit a zpřísnění podmínek a regulací nákladné zdravotní péče v centrech. Při vyhrocené politické debatě před volbami to však bohužel zřejmě nebylo reálné.

Co naopak hodnotíte kladně?

Považuji za správné, že dochází ke koncentraci vybrané zdravotní péče a pacientů do dohodnutých center. Jen tak bude možné zvyšovat kvalitu zdravotní péče, ale také lépe dodržovat nutná ekonomická omezení.

V čele ministerstva usedne bývalý ředitel FN v Hradci Králové Leoš Heger (TOP 09). Jste s takovým výběrem spokojen?

Pan doktor Leoš Heger je zkušený manažer a zdravotnictví nepochybně velmi dobře rozumí. Jsem zvědav na konečnou podobu programu vlády pro zdravotnictví, ale očekávám, že hlavní pozornost by měla být upřena ke stabilizaci výdajů veřejného zdravotního pojištění a otevření prostoru pro jiné finanční zdroje. České zdravotnictví je nepochybně schopno poskytovat více zdravotní péče než kolik může financovat samostatně jen veřejný solidární systém.
Tím by se také, jak doufám, mohl otevřít prostor pro nové aktivity zdravotních pojišťoven a smluvní připojištění.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?