Na zdraví!

28. 7. 2014 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Změní Němečkova strategie prevence nemocí životní styl Čechů k lepšímu, nebo jen promrhá další dotace z EU?


Prevence nemocí je kouzelný proutek, který dokáže za směšné peníze ušetřit významné náklady nejen ve zdravotnictví.

Proutek, který doposud ministři zdravotnictví nechávali ležet ladem. Jenže se s ním musí umět čarovat.
Ministr Svatopluk Němeček představil národní strategii prevence nemocí s názvem Zdraví 2020 a prohlásil prevenci za svou klíčovou prioritu. Jak už to u projektů, u nichž se předpokládá financování z evropských fondů, bývá, provází i Zdraví 2020 krásné barevné prezentace a analýzy s grafy i diagramy.
Přesto je na jásot a ovace vestoje brzy.

O existenci problému s nezdravým životním stylem v Česku není pochyb. Stonáme a umíráme s nemocemi, kterým by šlo do velké míry předejít, kdybychom nebyli obézní a sportovali. Více tlustých mužů než u nás najdete jen ve dvou zemích EU. Zatímco délka života v posledním půlstoletí stoupla o pět let u žen a o 7,5 roku u mužů, délka života ve zdraví bez omezení zůstává prakticky stejná.

Výsledkem pokroku v medicíně a organizaci zdravotnictví je, že nás lékaři déle udrží v nemoci při životě. Získali jsme pěkných pár let v nemoci navíc. To není málo. Ale mohlo by být lépe.

Může to změnit Zdraví 2020 a finanční prostředky Evropské unie? Dokáže vládou i parlamentem podpořená strategie přesměrovat podporu vrcholového sportu k lokálním sportovním aktivitám pro děti? Zvládne resortní pracovní skupina změnit návyky a smýšlení masy lidí?

Může se to stát, ale na druhé straně se říká, že příklady táhnou. Kam? Není nevýznamné, že nejvýše postavený český diabetik přiznává, že se přes své onemocnění nedokáže vzdát kouření. Takový trumf bude pro úředníky z ministerstva zdravotnictví těžké přebít.

Ani Němečkovo srdce netepe jen a pouze pro zdravý životní styl. Když týdeník Euro psal o nemocniční stravě a tamních jídelníčcích, které nejsou zrovna podle trendů zdravé výživy, naznačilo ministerstvo, že je to čistě věc ředitelů nemocnic. Ve spolupráci s ministrem školství Marcelem Chládkem sice chce změnit nabídku ve školních bufetech a automatech na jídlo, stejná zařízení v nemocnicích ale podle něj regulovaná být nemají.

Zatímco ve strategii Zdraví 2020 velí k plnému využití elektronizace zdravotnictví, jeden z jeho možných pilířů – povinné elektronické recepty – Němeček potopil, a to bez jasné náhrady.
Ne na slovech, prezentacích a diagramech, ale na činech bude záviset, co Němeček s kouzelným proutkem prevence nemocí vyčaruje.

Jestli skutečnou změnu, kterou naše společnost potřebuje, nebo jen evropské peníze k planému promrhání na líbivé projekty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?