Nemáme proč ustupovat

2. 6. 2008 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Jiří Carbol: "Nejtěsnějším poměrem hlasů rozhodl Ústavní soud ČR o zamítnutí opozičního návrhu na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví si toto rozhodnutí vysvětlil jako výzvu k dalším reformním krokům, což mne osobně překvapilo, protože poplatky se už údajně zvyšovat nebudou..."


Nejtěsnějším poměrem hlasů rozhodl Ústavní soud ČR o zamítnutí opozičního návrhu na zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Ministr zdravotnictví si toto rozhodnutí vysvětlil jako výzvu k dalším reformním krokům, což mne osobně překvapilo, protože poplatky se už údajně zvyšovat nebudou.

Bohužel musím konstatovat, že do dnešního dne nám ministerstvo zdravotnictví nepředložilo paragrafovaná znění reformních zákonů, a tak jsme odkázáni pouze na to, co nám sdělí prostřednictvím svého mluvčího.

Za této situace nemá KDU-ČSL žádný důvod ustupovat od svých požadavků, které vznesli její zástupci na jednání koaliční zdravotnické komise.

Budeme i nadále prosazovat osvobození dětí od regulačních poplatků, protože u této kategorie pacientů nejde mluvit o zneužívání zdravotní péče a placení poplatků nemá logické zdůvodnění.

Navrhujeme snížení ročního limitu při placení regulačních poplatků z 5000 korun na úroveň dvou procent ročních příjmů tak, aby chudší spoluobčané nebyli znevýhodněni vůči vyšším příjmovým vrstvám.

Požadujeme, aby peníze vybrané na poplatcích šly zpátky do zdravotního pojištění. Principem našich návrhů je fakt, že financování zdravotní péče je u nás založeno na solidárním principu a nemělo by být trestem za nemoc.

Zdravotní péče je především veřejná služba ve veřejném zájmu pro běžné občany a zachování dostupné a odborné zdravotní péče pro každého pacienta je jeden z pilířů solidárního systému našeho i evropského zdravotnictví.

Nadále trvá naše výhrada proti prodeji zdravotních pojišťoven a transformaci fakultních nemocnic na akciové společnosti, bez dohody v koalici. Požadujeme skutečný dialog ministerstva zdravotnictví s univerzitami a lékařskými fakultami.

Fakultní nemocnice jsou špičková zdravotnická zařízení, provádějící nejsložitější medicínské zákroky a připravující budoucí lékaře.

Česká medicína je na velmi dobré úrovni, od sametové revoluce se žádný jiný obor nevyvíjel tak rychle jako zdravotnictví. Neproběhla řádná diskuse s odborníky a my nechceme ohrozit české pacienty.

Není žádný důvod přistupovat na nevyzkoušené experimenty, které nejsou nikde v Evropě a které by naše zdravotnictví mohly vrátit o mnoho let zpět.

Jiří Carbol, autor je poslanec KDU-ČSL

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?