Netrestejte zdravotní pojišťovny

28. 1. 2011 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Je ve zdravotnictví nedostatek peněz? Je právě to důvod možného omezení zdravotní péče kvůli avizovaným odchodům lékařů? Nebo je všechno trochu jinak, ve zdravotnictví je peněz tak akorát a za nespokojeností lékařského stavu je manažerská neschopnost vedení jednotlivých nemocnic?


Peněz ve zdravotnictví není určitě málo, ovšem musí se řádně prověřit, jak efektivně a účelně se s nimi nakládá a proč se nedostanou až tam, kde jsou potřeba. Řešit stávající „krizi“ nalitím prostředků do velmi děravého systému je jen krátkozraké záplatování, srovnatelné s dříve opakovaným oddlužováním nemocnic.

Situace se opakuje

Mantrou mnohých se v posledních týdnech staly finanční prostředky zdravotních pojišťoven. Seberme pojišťovnám část peněz a uhasme jimi v současné době nejpalčivější problém. Jsou tu však dvě velká ale. Jednak tím nedojde k vyřešení problému, ale jen k jeho udušení, takže bude dál doutnat, a jednak všichni hráči na trhu dostanou jasný signál: Nesnažte se hospodařit dobře, potrestáni budete v každém případě. I tak si lze vysvětlit záměr vzít z účtů zdravotních pojišťoven minimálně 3 mld. Kč a rozpustit je na platy lékařů.

Zamyslel se někdo nad tím, podle jakého klíče by měly být tyto 3 mld. Kč mezi nemocnice rozděleny? Většina zdravotnických zařízení jsou už dnes obchodní společnosti.

Jejich převod do soukromoprávní sféry kraje odůvodňovaly značnými úsporami v nákupech a zefektivněním hospodaření, a nejedna z těchto společností se dnes chlubí, jaké zisky na konci roku vykázala.

A to jim máme poslat další prostředky? Každá firma, která vykazuje zisky, řeší finanční odměny svých zaměstnanců, rozumějme v tomto případě lékařů, právě na úkor svých zisků.

Kde jsou sliby hejtmanů?

Kraje před osmi lety slibovaly, že když dostanou okresní nemocnice do své správy, zajistí jejich efektivnější provoz. Měly dostatek času na to, zmapovat situaci, potřebnost lůžek a vytvoření koncepce krajského zdravotnictví. A co dnes v některých případech vidíme?

Z nemocnic jsou akciové společnosti a z prostředků EU jsou nakoupeny předražené přístroje bez jakékoliv koncepce a bez dohody se zdravotními pojišťovnami. A kde jsou slibované úspory? Kde je provedená restrukturalizace lůžkového fondu?

Všichni se dnes obracejí pouze na ministra zdravotnictví se slovy: Pane ministře, něco s tím konečně udělejte. Zapomínáme, že ministr má řešit koncepční věci, provoz je na zřizovatelích. S jednou výjimkou.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

Autor byl ředitelem nemocnic v letech 1996-2007, dnes pracuje jako manažer v pojišťovně Metal-Aliance

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?