Otevřený dopis Pavla Horáka redakci Lidových novin

2. 4. 2012 16:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Vážená redakce, pravděpodobně nemá cenu se na kohokoli zlobit za to, že vymetá kdejaký kout, aby nalezl jakékoliv svinstvo na osobu, která má tu smůlu, že byla vybrána jako terč útoků různého druhu. K mému politování se s tím mnoho dělat nedá, jen napsat tento dopis.


Reakce ředitele VZP na páteční článek Lidových novin „Kostlivci ze skříně Horáka: problémy měl i na Bulovce“.

Nejhorší by pro mne bylo zjištění, že to, co činí vaše redaktorka, dělá na objednávku nebo z touhy „zlepšit společnost a sloužit veřejnosti“. To by byla katastrofa. Vrátili bychom se tím do dob, kdy tisk ukazoval na nepřátele nové, spravedlivé společnosti a fakta se podřizovala svatým záměrům.
O pravdu přitom jistě nešlo a hlavně účel světil prostředky.

K tomu vlastnímu, co vyšlo v pátečních Lidových novinách, si dovoluji napsat, že když jsem v červenci 2004 byl jmenován ředitelem Fakultní nemocnice Bulovka (a současně i ředitelem Fakultní Thomayerovy nemocnice v Krči), byla ekonomická situace obou těchto nemocnic kritická. FN Bulovka byla ztrátová v rozsahu desítek milionů korun, platila faktury s takovým zpožděním, že jí distributoři odmítali dodávat léky, a výplata mezd byl problém.

Po půl roce pod mým vedením bylo provozní hospodaření vyrovnané a rok 2004 skončil dokonce v zisku. Stejně tak proběhl i rok 2005, i když v něm jsem řídil nemocnici jen v prvním pololetí. To, že i v tomto roce nemocnice skončila v plusu, byl výborný výsledek. Vy si přitom dovolujete napsat, že za ředitele Horáka se hospodaření nemocnice zhoršilo, protože v roce 2005 bylo v menším plusu než v roce 2004! Tato nehorázná konstrukce je lež a sprostá pomluva, že pro ni nenalézám slov, a jen za toto, co jste napsali, byste se měli hluboce stydět.

Vedl jsem v tomto období tři pražské fakultní nemocnice s obratem přes 7 miliard korun, s 10 tisíci zaměstnanci. Všechny nemocnice byly v těžké finanční situaci a všechny jsem za dobu mého ředitelování vyvedl do kladného hospodaření.

Pak jsem ministerstvu navrhl, aby se tyto nemocnice sloučily, zrušilo se 500 nemocničních lůžek bez negativních dopadů pro pacienty i zaměstnance, aby se přidělené státní dotace místo nesmyslných investičních akcí do betonu použily na stabilizaci hospodaření a uhrazení transformačních nákladů na odstranění zbytečných a drahých multiplicit (4 kuchyně, 3 autoprovozy, 3 ředitelství, řady laboratoří), aby se vytížily nevyužité kapacity (kupř. nová prádelna v Krči), implementoval jednotný informační systém a systém ekonomického řízení a mnohé další.

Místo toho ministerstvo mé návrhy odmítlo, dotace na nepotřebné nové kapacity ponechalo a závazky nemocnic později raději zaplatilo na úkor zvýšení státního dluhu. Nicméně tehdy se ještě tolik nelhalo jako dnes, a protože se vědělo, jaký kus práce jsem v nemocnicích udělal, byl Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky předložen návrh, abych byl jmenován ředitelem Všeobecné zdravotní pojišťovny, která se tehdy potácela s více než 10miliardovým deficitem v nucené správě. To bylo v květnu 2006 a do konce roku 2006 hospodařila VZP ČR také vyrovnaně.

Tolik skutečná fakta.

Pavel Horák, ředitel VZP

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?