Poslanec Váňa: Nátlak lékařů je nedůstojný

31. 1. 2011 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Martin Engel, šéf LOK a hlava lékařské iniciativy Děkujeme, odcházíme, je dnes skoro tak nepopulární, jako výtluky na silnicích.


Mnoho lidí i potvrdilo, že když ho vidí na obrazovce, naskočí jim kopřivka takové intenzity, o které se nesnilo ani Davidu Rathovi, když v čele lékařské komory bojoval za mzdy lékařů. Dokonce i Leoš Heger, ministr zdravotnictví, vedle Engela vypadá jako slušný a poměrně rozumný člověk.

Sympatie ale v této situaci nejsou důležité. Z pardubické nemocnice výzvu a výpověď podepsala asi stovka doktorů, asi stovka z dalších čtyř nemocnic kraje. To množství je strašné, ale skladba profesních specializací je ještě strašnější.

Pokud by se naplnil nejhorší možný scénář, umíraly by stovky lidí. Taky rodící matky a jejich děťátka.

Nejsem vyděšen

Ale nejsem vyděšen do míry, kterou lačně žádají média, chtěl bych uklidnit i stovky sester nemocnic Pardubického kraje, jež se bojí o práci. Varování doktorů, že odejdou do zahraničí, jsou do jisté míry vylhaná.

Určitým indikátorem skutečného stavu jsou poznatky agentur, které mají oprávnění oficiálních překladů vysokoškolských diplomů a používají kulatá razítka, uznávaná soudy i státními institucemi.

Kterýkoliv lékař, který by chtěl pracovat v zahraničí, musí mít oficiálně potvrzený překlad svého diplomu z latiny do češtiny a z češtiny do angličtiny, případně němčiny.

V Pardubickém kraji byly zatím přeloženy jen dva diplomy chrudimských lékařů.

Mimochodem, nejeden lékař podepsal výzvu pod tlakem agresivnějších kolegů. Donucení doufají, že to „nějak nedopadne“.

Mimochodem, nejedna sestra pochopila, že s lékařem netvoří tým, že jsou to jen laciné řeči. V celé akci Děkujeme, odcházíme, jsou sestry pro lékaře nižším tvorem, nedůstojným pohledu či myšlenky.

Podtrženo, sečteno: Lékaři mají právo na vyšší mzdu. Ale způsob, který zvolili k dosažení svých hmotných tužeb, ponižuje nejen kredit lékařského stavu, ale nakonec zpochybňuje Česko jako evropsky civilizovanou zemi.

Autor je poslanec za ČSSD

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?