Pozitivní list: negativní IQ

10. 4. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Na změnu medikace „Z technických důvodů“ poslanci nakonec kývnou, jako vždycky.


Nová mantra zdravotních pojišťoven na úspory v nákladech za léky se jmenuje „Pozitivní listy“. Ve zdravotním výboru sněmovny postoupil návrh zákona o regulaci reklamy do dalšího kola čekání. Nebýt toho, že se současně s ním projednává také drobná změna zákona o veřejném zdravotním pojištění, mohl už být na cestě do senátu.

Jenže není, a tak může být zákon o veřejném zdravotním pojištění – rekordman v počtu novelizací – znovu torpédován nějakou zásadní změnou, která do systému přinese miliardy a někomu v pozadí finančních toků zdravotních pojišťoven (nebo možná jenom té všeobecné) i tučnou „malou domů“.

Prostý plán

Už to tady bylo několikrát a scénář je vždycky stejný. Vzpomeňme třeba na úplně nový způsob distribuce vakcín pod rouškou úspory prostředků zdravotního pojištění. U očkování byl fungující model zajištění vakcín prostřednictvím hygienických stanic a lékáren změněn a nahrazen systémem distribuce přímo do lékařských ordinací.

Je asi zbytečné psát, že firma Avenier, která „vyhrála“ distribuční zakázku v tendru na ministerstvu zdravotnictví, následně změnila majitele a od roku 2012 patří do portfolia holdingu Agel, který je tak prakticky monopolním dodavatelem vakcín nejen do jím provozovaných zdravotnických zařízení. Asi je také úplně zbytečné psát, že k deklarovaným úsporám nikdy nedošlo. Zpátky k pozitivním listům. V ideálně fungujícím prostředí stanovením a revizí úhrad léčivých přípravků by měly mít všechny tablety stejné síly a shodné účinné látky stejnou úhradu.

Plán pojišťovny je prostý: Vstoupit přímo do jednání s farmaceutickou firmou a vyjednat cenu léku o desítky procent nižší, než je úhrada stanovená Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Za nižší cenu firma na oplátku získá sílu pojišťovny donutit lékaře k předepisování právě tohoto léku a tím významně zvýšit jeho tržní podíl. Pokud by k tvorbě pozitivních listů přistoupily také ostatní zdravotní pojišťovny, významně by to zredukovalo přestup zejména chronických pacientů mezi pojišťovnami. Každý přestup k jiné pojišťovně by totiž mohl znamenat kompletní změnu medikace „z technických důvodů“.

Podivná hra s trochou nucení

První vlaštovkou mezi pozitivními listy byla snaha Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) v lednu 2012, kdy byly poprvé publikovány s cílem vytvořit lékařům pomůcku pro rychlou orientaci v rozdílných cenách léků. Prvním oddílem pozitivního listu byly léky na překyselení žaludku s účinnou látkou omeprazol. Není proto překvapením, že omeprazol je jednou z vlaštovek snahy VZP o vytvoření pozitivního listu.

VZP jde ovšem mnohem dál než k pouhému orientačnímu doporučení – k předepisování „vyjednaného“ léku (od firmy Zentiva) hodlá VZP své smluvní lékaře tak trochu nutit. Aby byl pozitivně předepsaný lék také pozitivně vydán v lékárně, doporučuje(!) VZP lékařům vybavit každý takový recept znakem „Nezaměňovat“, což vylučuje jakoukoli substituci v lékárně. Lékařům, kteří na takovou hru nepřistoupí, to pojišťovna zohlední a spočítá při uplatňování regulačních srážek.

Šaráda ze stejného pera

Z pohledu laika to vypadá jako dobrý plán. Pojišťovna vyjedná slevu, donutí lékaře, lékárníka i pacienta, aby psal, vydával a léčil se ve slevě, což je ostatně českým národním sportem. Jenže vyjednávání pojišťoven s firmami a následné nucené předepisování nemá oporu v zákoně, a proto je nutné jej novelizovat. Není přitom vůbec žádným tajemstvím, že za prvotním textem návrhu stojí někdejší první náměstek ministra zdravotnictví, bývalý poslanec a zároveň bývalý předseda správní rady VZP v jedné osobě.

A stejně jako v minulosti u vakcín a podobných drobností ze stejného pera bude argumentačním beranidlem ve sněmovně argument nejsilnější – miliardové úspory. V tomto případě byla vylosována částka 2, 5 miliardy a kvůli tomu už stojí za to měnit zákon. Co na tom, že jde stejně jako pokaždé předtím o částku smyšlenou, neověřitelnou a nikdy nerealizovatelnou. Navíc je uspokojení VZP z desítek procent vyjednané slevy jenom kamufláž neschopnosti se lépe rozhlédnout. Systém stanovení úhrad totiž není ideální a úhrada tablety omeprazolu 20 mg kolísá mezi 4,42 a 6,80 Kč.

Rozdíl 35 % by VZP získala snadno a bez vyjednávání prostým zařazením léků, které už levné jsou. Hodiny strávené vyjednáváním o slevu 2,40 Kč na tabletu mohli tvůrci nápadu věnovat přípravě motivačních prvků pro lékaře a lékárníky, kteří by se zapojili do efektivní a transparentní generické substituce. Kvůli tomu by nebylo třeba měnit zákon. Jenže šaráda s pozitivním listem není jenom o slevách. Je to o vyjednávání a tajných, nezveřejňovaných dohodách pojišťoven a výrobců.

Provize je sestra stínu

Systém stanovení cen a úhrad se v roce 2007 měnil právě proto, aby byl transparentní. Je zřejmé, že tvorba pozitivního seznamu léků, tak jak je navrhována do zákona, transparentní nebude. „Nezaměňovat“ je terminus technicus zákona o léčivech a má zabezpečit, aby k výměně léků nedocházelo v situacích, kdy je to z odborného hlediska nežádoucí, tedy pokud může dojít k negativnímu ovlivnění léčby.

V době slev a akcí je to asi ten nejméně důležitý argument, ale pokud budou léčbu diktovat inženýři z pojišťovny (nebo bakaláři z jejího stínu), budeme si muset zvyknout, že jsou odborná kritéria stále častěji nahrazována jinými. Provize je sestra stínu a stíny takto vzniklé dají netušené příležitosti mužům ve stínech zdravotních pojišťoven. Kvůli tomu už se změna zákona vyplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?