Praktičtí lékaři nemají podporu

13. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Český stát podle praktických lékařů podceňuje a dostatečně nepodporuje jejich péči. Oboru pak nepřiznává ani potřebnou prestiž, takže od něj odrazuje i budoucí doktory," tvrdí vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství Bohumil Seifert...


Český stát podle praktických lékařů podceňuje a dostatečně nepodporuje jejich péči. Oboru pak nepřiznává ani potřebnou prestiž, takže od něj odrazuje i budoucí doktory.

V Praze po skončení mezinárodního sympozia o praktickém a rodinném lékařství to řekl vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství a prezident akce Bohumil Seifert.

Praktičtí lékaři jsou důležití

Podle dostupných informací se 70 procent kontaktů lékaře s pacientem odehraje v ordinacích praktiků. Primární péče přitom nejvíc ovlivňují celkové náklady ve zdravotnictví.

V ČR se již léta hovoří o tom, že by se pacienti z drahé nemocniční péče měli přesouvat do levnějších ambulancí.

Podle Seiferta doktorům díky zkracování nemocniční léčby i stárnutí společnosti klientů přibývá. Stát na tyto změny však zatím nezareagoval. Prostředky na primární péči se snižují, uvedl lékař.

“ Stát by měl jak ideově, tak finančně i organizačně podporovat praktické lékařství, aby si do budoucna zajistil co nejvyšší kvalitu péče,“ dodal.

Sympozia se zúčastnilo na 120 lékařů z desítky postkomunistických zemí. Jednotlivé státy přistupují k praktické péči různě a jejích možností při prevenci, úsporách nákladů či vlivu na zdraví obyvatel využívají rozdílně.

Nejlépe z postkomunistických zemí primární péči podle Seiferta využívají Slovinci. Raketový nástup má Estonsko, rozvoj zaznamenávají i zbývající pobaltské země.

Přístup státu podle Seiferta budoucí doktory od oboru odrazuje: „Medici vidí nespokojené praktické lékaře, kteří nepracují v ideálních podmínkách a j sou přetíženi, a pak si obor nevybírají. To představuje pro primární péči špatnou perspektivu.“

Metro

Reakce čtenářů Zdraví.Euro.cz

Z.Havrda

Praktičtí lékaři si svou prestiž musí získat sami,náklady na zdravotnictví rostou mimo jiné díky jejich odborné zakrslosti,možná lenosti se stále vzdělávat a stíhat rychlý rozvoj medicíny.

Bohužel jsou schopni v ambulanci zvládat jen prkotiny a zbytek pošlou do špitálu a i to co zpackají se tam pak draze žehlí,v poledne mají zavřeno,o své pacienty se pak až do rána nestarají,LSPP je v rozkladu a slouží ji většinou mladí doktoři/např ortopedi,dermatologové/,kteří si chtějí přivydělat a moc tomu nerozumí.. a zase většinu pošlou do špitálu. Nevím co by si praktici bez nemocnic počali! Atd.atd. to by bylo na román..

Bohumír Šimek

Zdravotními pojišťovnami, nebo u nás státem, podceňovaní praktiční lékaři jsou příčinou neufinancovatelnosti zdravotní péče.

Ivo Procházka

pravdu má pan Havrda(Ondrák?) v jednom. Svou prestiž si musí získat sami.Podle mého soudu se o to většina snaží. Ovšem aby primární péče plnila svůj účel, musí pro to být připraveny i podmínky.

V prvé řadě legislativní. Zabránit bezbřehému plnění čekáren ordinací banalitami

zavedením spoluúčasti na ošetření a terapii,snížením a regulací výplat PN a důslednými kontrolami.Omezit mnohá nesmyslná preskribční omezení. Za přesně stanovených podmínek, s garancí ČLK, umožnit provádět výkony mimo standartní seznamy.

Důsledná podpora vzdělávání, které se musí vyplácet. K čemu jsou drahé přístroje a několikadenní kurzy, když pojištovny odmítají výkony nasmlouvat.atd atd. Zbytek příspěvku pana Havrdy je povětšinou demagogie a blábol, tak jen stručně: pokud se někde ordinace uzavírají v poledne je to chybou a absenci kontrolních mechanismů pojišťoven a orgánů udělujících registrace; za organizaci a práci LSPP odpovídají kraje a jejich příspěvkové organizace; lůžková a primární péče jsou neoddělitelnou součástí systému, tedy vice versa….

Vladimír Čermák

Ad Z.Havrda

-pane Havrdo,hluboce se mýlíte a jen urážíte. Praktičtí lékaři nejsou ani líní ani nekompetentní.Probém je v tom,že postkomunistický zdravotnický systém v Česku zůstává stále nastaven tak,že při relativním nadbytku nemocniční lůžkové péče a ambulantních specialistů /ve srovnání s civilizovanou Evropou/ a neomezeným přístupem pacientů k této péči

-formou „švédského stolu“ je primární péče potlačována.I já bych mohl vykládat hodiny o tom jak při snaze praktiků rozšiřovat si spektrum výkonů a odbornosti je tomu ze strany pojišťoven bráněno s argumentem,co by potom dělali početní specialisti.O motivaci pacienta při neexistenci gate-keepingu ani nemluvě.Proč by si nedopřál s kdejakou prkotinou vyšetření u specialisty a nejlépe hned u několika najednou /vždyť je to zadarmo/….tož tak.Nevím jestli jste lékař, snad ani ne,jinak byste takový nesmysl nemohl napsat,předpokládám Vaši neznalost ne úmysl urážet.

Benes P.

Jeste jednou k Havrdovi…..

Prave jste emetoval spoustu nesmyslu,rad bych Vas zazil/ne, radeji jen videl/ v ordinaci PL,dejme tomu v pondeli rano….kdo problem zna,vi o cem pisi. Z Vasich slov cisi pycha -zrejme jste odbornikem v oboru/nevim -dost se vzdelavam,ctu,sleduji novinky,ale zatim jsem na Vas nenarazil…/

Ach kolik jsem podobnych zazil,schopnych lekaru,uzasnych osobnosti,kteri si ovsem nevidi ani na spicku nosu.

O „svem“ vedi „up to date“ ale beda pokud je pacient zaskoci „prkotinou“ z jineho /treba i zakladniho/ oboru.To pak jeden zustane stat s hubou otevrenou a aniz by zazehl sebemensi snahu problem vyresit,elegantne jej prepinkne prave na praktika.

MUDr.Zdeněk Král

Vážení,

moje iniciativa není v žádném případě výrazem neúcty k lékařům zaměstnancům. Sám jsem jím byl a musím konstatovat, že při živelné transformaci OÚNZ nás do soukromé praxe tehdejší apárátčíci přímo nahnali.

Osobně jsem na okrese Domažlice šel do soukroma jako poslední a pod pohrůžkou výpovědi od tehdejšího vedení NsP. Příspěvky typu 24. hodinové pohotovosti mě přijdou velmi neadekvátní od lékařů, kteří mají kolektivní smlouvy garantující délku pracovní doby, výši mzdy a existenční jistoty dané zákoníkem práce.

LSPP je přežitek socialismu a je to služba zajišťovaná státem, ne smluvními lékaři pojišťoven nebo nemocnic. Pokud příslušná nemocnice nasmlouvá UPS v rámci paušálu a přenáší její zátěž na své zaměstnance, lékaře, tak to není problém praktiků. Nikdo nebrání nemocnici, aby tak neučinila a tato služba byla hrazená a pak Vám kolegové z nemocnic garantuji, že budete v noci vstávat z lůžka pouze k nutným operacím a ne blbostem, jako doposud.

Bohumír Šimek

Ad: Ondrák a klokočka

Hoši! Protože jste nežili v éře komunismu, nemůžete vědět, že někteří z nás nemohli zůstat v nemocnicích z rozhodnutí komunistické strany, pokud jí nechtěli sloužit! A proto šli na obvod. A pokud dnes praktikům závidíte, zkuste si na postu praktického lékaře odpracovat alespoň měsíc a přestanete se vytahovat.







  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?