Proč byl hejtman v úrazovce?

19. 8. 2008 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
"Prázdniny pomalu končí a odpočinutí politici vyrážejí do boje. Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek se minulý týden rozhodl besedovat se zaměstnanci Úrazové nemocnice. Proč? To je otázka, kterou jsme si kladli před setkáním, a je to otázka, na kterou neznáme odpověď ani teď," uvádí v komentáři pro Regionální deník Lenka Doležalová...


Prázdniny pomalu končí a odpočinutí politici vyrážejí do boje. Hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek se minulý týden rozhodl besedovat se zaměstnanci Úrazové nemocnice. Proč? To je otázka, kterou jsme si kladli před setkáním, a je to otázka, na kterou neznáme odpověď ani teď.

Hejtman byl zjevně překvapen ne zrovna srdečným přijetím. Ale co mohl očekávat? Víc než před rokem nám sliboval, že úrazovka je jeho srdeční záležitostí a pak jsme jej vídali s úsměvem na tváři v televizních šotech po boku ministra Julínka prohlašovat, že plány ministra ho uspokojily. Naše paměť není krátká, a tak padla řada nepříjemných dotazů, na které hejtman zjevně nebyl připraven. Jeho úsměv a obecné politické proklamace nemohly uspokojit zdravotníky, kteří už přes rok vzdorují likvidaci.

Moc jsme od setkání neočekávali, ale překvapeni jsme přece jen byli. Prohlášení, že s námi přišel besedovat občan Juránek a ne hejtman, jsme odmítli. Ani zjištění, že pan hejtman neví, že traumacentrum v Bohunicích je podstatně menší než Úrazová nemocnice, a že neví, co bude s pacienty, kteří se tam nevejdou, nás moc nepotěšilo. Informace, že hejtman a místopředseda strany, jejíž ministři sedí ve vládě, nemá vůbec žádné pravomoci, nás pak přímo pobouřila.

I můj hlas přispěl k tomu, že hejtman Juránek sedí na své židli, a očekávala jsem, že bude hájit zájmy obyvatel kraje, a že dokáže zaujmout a prosazovat jasné stanovisko. Třeba bude moje příští volba šťastnější. Byla to tedy minulý týden v úrazovce předvolební agitace? Spíš propadák. A to může být pan hejtman rád, že na besedu nepozval také pacienty, ti jsou podstatně ostřejší.

Zaráží mě na tom ovšem jedna věc: Krajský politik si zavolá do nemocnice a ředitel mu v pracovní době uspořádá besedu se zaměstnanci. Pokud by měli všichni kandidáti na hejtmana dostat stejné šance, tak nás takových besed čeká ještě několik. Navíc ostatní nemocnice by jistě také neměly přijít zkrátka. Zbude nám taky čas na pacienty? Zatím to vypadá, že ze zdravotnictví takhle uděláme jedno velké politické kolbiště.

Ministerstvo zdravotnictví ale nebojuje jen v Brně. Tento týden vyhlásili představitelé Moravskoslezského kraje, že zranění z železničního neštěstí u Studénky nebudou muset za pobyt v nemocnici platit. Mluvčí ministerstva zdravotnictví na to v televizi reagoval a prohlásil, že je mu jedno, kdo zaplatí, ale regulační poplatky se zaplatit musí. Správně, pane mluvčí, pacienty je potřeba zregulovat! Co kdyby se zase rozhodli jet vlakem a svévolně se účastnit nějaké nehody? Podle všeho nás čeká divoký podzim. Snad ho přežijí pacienti, naše nemocnice i celé zdravotnictví.

Lenka Doležalová, Regionální deník

Autorka je šéfka odborů brněnské Úrazové nemocnice

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?