Prohlášení GML k setkání premiéra Petra Nečase a prezidenta ČLK Milana Kubka

15. 1. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Členové Grémia majitelů lékáren se důrazně ohrazují proti vyjádření prezidenta ČLK MUDr. Milana Kubka po jednání s premiérem Petrem Nečasem.


Po jednání s premiérem prezident ČLK mimo jiné řekl: „Peníze na platy lékařů lze získat především zrychlením revize cen léků a tím, že nebudou registrovány léky, které ne-mají doloženou lepší účinnost a přitom jsou velmi drahé“.

Jako představitelé provozovatelů veřejných lékáren důrazně připomínáme, že snižování cen léků v České republice probíhá již od roku 2008 prostřednictvím revize cen a úhrad léků, kterou provádí SÚKL.

Veškeré ekonomické dopady těchto změn přitom od začátku nesou pouze lékárníci a provozovatelé lékáren. Ekonomická situace většiny lékáren v naší zemi dospěla v současné době na hranici jejich provozuschopnosti.

Pokud by mělo dojít k dalšímu snižování cen léků, systém lékárenské péče u nás se zhroutí. To ohrozí ve svých důsledcích pacienty.

Žádáme premiéra Petra Nečase a ministra zdravotnictví Leoše Hegera, aby reformu zdravotnictví řešili komplexně, ne tedy pouze v zájmu jedné a na úkor druhé skupiny zdravotnických pracovníků.

V Praze, 14. 1. 2011

Mgr. Marek Hampel, předseda představenstva GML

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?