Rozhodnutí vrchlabské nemocnice lépe naplňuje Ústavu

11. 1. 2008 14:48
přidejte názor
Autor: Redakce
"Těžko uvěřit, že se má platit za dítě, které je v inkubátoru nebo v jiné intenzivní péči, samo nemůže změnit ani svůj zdravotní stav ani sociální prostředí a je bez vlastních příjmů. Nechci spekulovat o pohnutkách vrchlabské nemocnice, ale domnívám se, že její rozhodnutí nevybírat poplatky od dětí lépe naplňuje ducha Ústavy než současný právní stav," píše MUDr. Josef Janeček...


Ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml odmítá vybírat poplatky u pacientů do osmnácti let. „Poplatky za děti jsou asociální, protievropské a sprosté,“ zdůvodnil své rozhodnutí Dryml. Jak se na tento přístup díváte vy? Máte pro rozhodnutí ředitele nemocnice pochopení nebo ho považujete za nekoncepční? Odpovídá MUDr. Josef Janeček, další ze „stálých komentátorů Zdraví.Euro.cz.

Poplatky ve zdravotnictví jsou zřejmě pokračováním série opatření, v níž jsou dobré myšlenky promarňovány tlakem na ideologickou čistotu řešení.

Takto byly promarněny šance na vytvoření sítě zdravotnických zařízení, stejně jako myšlenka neziskových právnických osob, stejně tak je to se standardy.

Víme, že pokud takto prosazené poplatky nezruší Ústavní soud, budou zrušeny poté, co péči o naše zdravotnictví převezme opozice.

Přitom jistě není pochyb o tom, že by se v nemocnicích mělo připlácet za tzv. hotelové služby. Hlavním úkolem poplatků by však nemělo být získání nových finančních zdrojů, ale - pokud je to možné - omezení zbytečné péče, tedy případů, kdy se pobyt na lůžku využívá spíše k řešení sociální situace.

Těžko uvěřit, že se má platit za dítě, které je v inkubátoru nebo v jiné intenzivní péči, samo nemůže změnit ani svůj zdravotní stav ani sociální prostředí a je bez vlastních příjmů.

Krom toho děti jistě nechodí do nemocnice, aby řešily své sociální problémy. Pokud se snad případy zneužití péče i u dětí vyskytnou, jistě to není v rozsahu, který by mohl jakkoliv narušit ekonomickou stabilitu systému. Je také velmi málo pravděpodobné, že by lidé, kteří dítě do nemocnice odkládají, byli ochotni cokoliv platit.

Nechci spekulovat o pohnutkách vrchlabské nemocnice, ale domnívám se, že její rozhodnutí nevybírat poplatky od dětí lépe naplňuje ducha Ústavy než současný právní stav.

MUDr. Josef Janeček, www.Zdravi.Euro.cz

autor je předseda o.s. Rodiče proti lhostejnosti

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?