Rychloanalýza pro Babiše

23. 2. 2015 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická studie, již pro ministerstvo financí dodala firma SW Lab, nepřináší žádné odhalení, ale kupu dat bez hlubšího rozboru.


Analýza úhrad pro nemocnice, kterou zveřejnilo ministerstvo financí, potvrzuje závažné, ale známé paradoxy. Mezi nejlépe placenými nemocnicemi jsou i obyčejné městské nemocnice poskytující běžnou péči. Například krajská nemocnice ve Zlíně měla v roce 2013 o 28 procent horší sazbu než Městská nemocnice Hustopeče. Také náklady na léky a materiály při operacích se v jednotlivých nemocnicích významně liší.

Na kladenské P-P Klinice utratí při totální výměně kyčle za materiál a léky téměř 77 tisíc korun, v Nemocnici Havlíčkův Brod 27,5 tisíce korun.

Čím jsou však rozdíly mezi nemocnicemi dané, autoři nenaznačují. A tak si ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček mohl dovolit glosovat analýzu slovy, že jde o data ve zdravotnictví známá a že „je fajn, že se s tím seznámilo i ministerstvo financí“.

Kde se stala chyba? U zpracovatelů asi ne. Ti sami o svém elaborátu píší, že je sice unikátní strukturou vstupních dat, ale „je nutné zdůraznit potřebu kultivace těchto dat a správné interpretace požadovaných výstupů“. Za nějakých 217 tisíc korun se tedy nedostala na veřejnost analýza, ale kupa dat, ze kterých by snad šla analýza udělat.

Problém bude především v zadání. Už když v říjnu ministr financí Andrej Babiš ohlásil vznik svojí pracovní skupiny ke zdravotnictví, objevily se pochybnosti, jak je tento krok muže, který sám ve zdravotnictví podniká, motivován. Jestli jsou údaje o tom, kolik dostávají jednotlivé nemocnice zaplaceno, lákavější pro Babiše - ministra financí, nebo pro Babiše - investora ve zdravotnictví.

Zda nechce jen zatopit neoblíbenému kolegovi z vlády, ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi. Jestli vůbec může data od zdravotních pojišťoven dát k analýze soukromé firmě. A jestli nehrozí při spolupráci se soukromou firmou zneužití těchto dat pro její další klienty.

Po zveřejnění výsledků této práce se pochybnosti o jejím smyslu nijak nerozplynuly. I proto stojí za připomenutí, že výběru firmy SW Lab nepředcházelo výběrové řízení. Jednatel firmy SW Lab Petr Sláma je jedním ze čtyř členů Babišovy odborné pracovní skupiny pro zdravotnictví. Podle vlastních slov ho doporučila další členka, novinářka Iva Bezděková. A mezi klienty SW Labu jsou velké i menší nemocnice, které jistě mohou podrobné údaje o úhradách konkurentů zajímat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?