S poplatky se jako člověk nemohu smířit...

12. 7. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Současná situace mne nutí vyjádřit se k problematice regulačních poplatků v nemocnicích řízených Krajskou zdravotní.


Rozhodně mě nepřekvapuje, že se čtenáři staví k regulačním poplatkům s nedůvěrou. Byť Krajskou zdravotní řídím, a podle některých názorů bych měl být rád za každou zákonnou možnost vybrat od pacientů peníze, s regulačními poplatky se jako člověk a politik nemohu smířit. Nad návrhy budoucí vládní koalice, která je chce navyšovat, kroutím nechápavě hlavou.

Zavedení léčebných standardů, které by údajně měly být bez doplatků, považuji za definitivní prolomení mezilidské solidarity. Překvapuje mě, že se vůči těmto návrhům nevymezuje lékař Leoš Heger, dlouholetý ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové, který se s největší pravděpodobností stane ministrem zdravotnictví.

Z povahy Hypokratovy přísahy musí být pro čestného lékaře standardem pouze nejlepší léčba. Také návrh, aby nemocnice byly rozděleny do kategorií podle standardu poskytování hotelových služeb, může vést k situaci, že chudí pacienti budou prožívat horší chvíle svého života, a bohužel i ty poslední, ve velkokapacitních pokojích a to jenom proto, že se bude - jak jsem se dočetl - finančně rozlišovat, zda pacient leží ve dvanáctilůžkovém pokoji, nebo v pokoji dvoulůžkovém.

Z hlediska přenosů infekcí a z hlediska lidské důstojnosti musí každý rozumný lékař zavádění těchto „polních lazaretů“ říci ne. Nehledě na to, že v takové situaci bude cílem zdravotního personálu pracovat v nemocnicích pro bohaté, neboť doplatky za nadstandard budou mít vliv i na finanční ocenění lékařů. To umožní plánované zrušení platových tabulek lékařů.

Pravdou je, že k takovým krokům dostala vládní koalice od voličů mandát. Přesněji řečeno, koalice je o tomto mandátu přesvědčena. Jestli to je anebo není pravda, musí každý pacient posoudit sám.
Já v tuhle chvíli mohu všem, kteří budou léčeni v zařízeních Krajské zdravotní vzkázat jediné. Není v našem zájmu, aby čekárny v nemocnicích zely prázdnotou z důvodů regulačních poplatků. Nestrpím, aby se na naše pacienty pohlíželo jako na zneuživatele zdravotní péče.

Práce ve zdravotnictví vyžaduje pozitivní vztah k lidem a tuto podmínku musí splňovat každý pracovník ve zdravotnictví.

Autor je předseda představenstva KZ

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?