Staré dobré vládní poučky

12. 9. 2010 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vydal ve čtvrtek a v pátek dvě prohlášení. V prvním vyjádřil lítost nad "velmi negativními reakcemi České lékařské komory, odborářů a v široké míře i řady pracovníků ve zdravotnictví" nad novými tarifními tabulkami. Přinesly by snížení platů.


Ministr se přiznal, že tyto reakce chápe a je mu jasné, že nenaplněná očekávání mohou vést až k sociálním nepokojům. „Zejména mě ale mrzí, že všichni pracovníci ve zdravotnictví se nyní cítí zneváženi a mají pocit, že je politici házejí na vedlejší kolej. Nebylo to ale cílem a velmi se vám za to omlouvám,“ napsal hodně netypicky pro tuto vládu ministr Heger.

Doktoři, učitelé a policisté by měli být každou vládou hýčkáni, jejich služby potřebují všichni. Tento kabinet od začátku - byť s odvoláváním toho, co odvolal, a slibováním toho, co slíbil - se bere za učitele. Policisté jsou ale nuceni hrát v brakové detektivce. Kdyby navíc lékaři zčásti zmizeli v cizině a výkon zbytku by poznamenaly klesající platy, stala by se vláda ještě nepopulárnější.

Ministr Heger však včera vydal další prohlášení. Sdělil, že se mu „podařilo získat příslib premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, že pro zdravotnictví bude vytvořena zvláštní tabulka, kde dopady desetiprocentního snížení budou rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně tak, aby změny, které mají umožnit flexibilnější odměňování pracovníků, vycházely citlivěji z požadavků odborů a umožnily spravedlivěji odměňovat zdravotnické pracovníky s výraznějším ohledem na vzdělání, pracovní zátěž a výkonnost jednotlivých kategorií zaměstnanců i jejich individuální schopnosti“.

Délka této věty ukolébává a vzbuzuje naději, že nebude tak zle. Jde o příklad metody cukru a biče. Není zřejmé, zda se ministrovo úsilí korunuje úspěchem. Ale je k čemu se upnout. Neberte to jako ironii, lidé potřebují naději. Zvláště za svištění Kalouskovy knuty.

Zvýhodnění učitelů a lékařů - a chytřejší ministr vnitra by se bil i za policisty - zároveň naplňuje další poučku, která může udržet vládu na hladině. Je to Rozděl a panuj. Při vší potřebnosti zmíněných profesí by jim „privilegia“ ostatní zazlívali. Stejnou metodu používá ministr Drábek, když lidi dělí na ty, kteří mohou získat nadprůměrné hodnocení, a na ty, kterým platy poklesnou.

Je to vychytralé. Uvidíme ale - poprvé na demonstraci 21. září, pak u volebních uren v říjnu - nakolik se vládě tyto staré dobré poučky vyplatí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?