Vyjádření ČLnK ke komentáři Petra Holuba „Zdravotnictví na šikmé ploše“

31. 5. 2013 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Popsat jednotlivé souvislosti v nákladech na léky není vůbec jednoduché. Pokouší se o to celá řada odborníků v oblasti ekonomie, zdravotnictví a v neposlední řadě také novinářů. Setkáváme se tak s více či méně přesnými údaji a z nich pramenícími závěry.


Zásadní chybou je v oblasti nákladů na léky zaměňování pojmů cena (zdražování) léků a náklady na léky. Zejména pojem zdražování léků je velmi nešťastný tehdy, pokud není k dispozici statistika, která by jasně dokumentovala změny v cenách konkrétních přípravků, případně také změny v předepisování v ambulancích a používání léčiv v nemocnicích.

Není tak možné postihnout, jaká léčiva jsou vlastně používána, zda stále stejná, nebo zda jsou v různých obdobích používány různé přípravky s rozdílnou cenou.

S tím je možné se setkat i v článku Zdravotnictví na šikmé ploše, který byl zveřejněn 29. května na webu www.Zdravi.Euro.cz (jedná se přepis rozhlasového komentáře Petra Holuba pro ČRo Plus, pozn. redakce). Pokud autor hovoří o vzrůstajících cenách léků, tak se zcela nepochybně velmi mýlí.

Ceny jednotlivých léků, zejména hrazených z prostředků zdravotního pojištění, až na řídké výjimky v důsledku prováděných revizí cen a úhrad klesají. Hmatatelným důsledkem tohoto poklesu cen je nedostatek některých léků na českém trhu zapříčiněný jejich tzv. reexportem, tedy skoupením léčiv na českém trhu a jejich vývozem zpět do zahraničí s následným prodejem na tamním trhu za výhodnější ceny.

Náklady na léky se v porovnání let 2011 a 2012 zvýšily. Zvýšení se pohybuje zhruba mezi 4,5 a 5 procenty. To skutečně není úplně malé číslo. Za tímto zvýšením nákladů na léky (nikoliv zvýšením cen!) stojí v první řadě zvýšení DPH o čtyři procentní body. Česká lékárnická komora dlouhodobě usiluje o to, aby sazba DPH na léky stále nerostla, neboť jsou tím, v čistě izolovaném pohledu, zvyšovány náklady na systém bez zlepšení dostupnosti léčby pro pacienty.

Dalším důvodem pro zvýšení nákladů je také bezpochyby vstup nových inovativních přípravků na trh v ČR. Aby nebyly navyšovány náklady zdravotních pojišťoven na léky, dochází proto průběžně ke snižování cen „běžných“ léků. Pokud si odmyslíme zvýšení DPH, dojdeme k závěru, že je vzrůst nákladů na léky nižší, než je oficiálně deklarovaná výše inflace. A to stojí minimálně za zamyšlení.

Názor na to, co stojí za zvyšováním nákladů na léky, může být velmi rozdílný podle úhlu pohledu, stejně jako hodnocení nákladů v jednotlivých segmentech zdravotní péče. Náklady na léky však podle dostupných statistik nejsou těmi, které by v porovnání s ostatními segmenty zdravotní péče rostly. Z dlouhodobého hlediska v poměrném porovnání s ostatními segmenty zdravotnictví klesají. To jsou právě ty souvislosti, které někdy při zveřejňování informací zůstávají skryté v pozadí.

PharmDr. Lubomír Chudoba, prezident ČLnK, Mgr. Michal Hojný, člen představenstva ČLnK, Mgr. Aleš Krebs, Ph.D., tiskový mluvčí ČLnK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?