ČAFF: Zákon o léčivech: přílepek ohrožuje dostupnost léků

21. 9. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Výbor pro zdravotnictví PS PČR bude již tuto středu projednávat novelu zákona o léčivech. Cílem reformy má být omezení reexportu a zajištění léků pro české pacienty. Na poslední chvíli však byly předloženy pozměňovací návrhy, které jejich dostupnost přímo ohrožují.


TISKOVÁ ZPRÁVA ČAFF

Jedním z možných řešení nedostupnosti léků jsou generické a biosimilární alternativy. Jsou stejně bezpečné a účinné a díky nižším nákladům na výzkum
i cenově dostupnější. Jejich širšímu užití často brání těžko předvídatelná a složitá regulace cen a úhrad a nově i některé pozměňovací návrhy k novele zákona
o léčivech.

Přílepek ke zdravotnímu pojištění

Ceny léčiv v ČR patří mezi nejnižší v Evropě. Dráže se léky prodávají například
i v některých balkánských zemích. Právě bezhlavý tlak na co nejnižší cenu je významnou příčinou reexportu a nedostupnosti léků pro pacienty.

Situaci dále komplikuje pozměňovací návrh předsedy Výboru pro zdravotnictví, poslance Rostislava Vyzuly (ANO 2011). „Návrh je přílepkem k zákonu o veřejném zdravotním pojištění a jeho cílem je další snížení maximálních cen. Ty jsou přitom v ČR již nyní jedny z nejnižších v Evropě. Paradoxně se tak stimuluje reexport léků do zahraničí a omezuje jejich dostupnost na českém trhu“ vysvětluje výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Martin Mátl.

Snaha o další snížení cenové hladiny je však problematická z více důvodů. V odůvodnění jsou např. jako referenční uvedeny státy, které jsou jak ekonomicky, tak počtem obyvatel zcela nesrovnatelné z ČR. Odborníci také upozorňují na rychlost, se kterou byl návrh předložen „Předložení návrhu v den projednávání považuji za nešťastné. Klíčoví partneři neměli dostatek času se k němu vyjádřit“ dodává Mátl.

Cesta k nedostupnosti léků je dlážděna dobrými úmysly

Přestože se pozměňovací návrh, který předložila skupina poslanců vedená Jiřím Běhounkem (ČSSD), zaštituje zvýšením dostupnosti léčivých přípravků, skutečný efekt bude zcela opačný. Návrh nereflektuje reálné fungování trhu a v konečném důsledku podporuje reexport. „Povinnost výrobce dodat distributorovi bez ohledu na to, zda budou léky určeny pro potřeby českých pacientů, nebo zahraničím trhům, přímo nahrává reexportu a jde proti duchu původní novely.“ Komentuje vývoj předseda Legislativní komise ČAFF Vítězslav Burda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?