Zarputilost se může hejtmanům vymstít

24. 9. 2009 9:44
přidejte názor
Autor: Redakce
"Svůj slib budeme držet dál, volá karlovarský hejtman Novotný. Je to náš volební slib, říká ústecká hejtmanka Vaňhová. Pokračujme tak, jak jsme slíbili voličům, vzkazuje olomoucký hejtman Tesařík. A tak dál ve všech krajích," píše v komentáři David Klimeš...


Svůj slib budeme držet dál, volá karlovarský hejtman Novotný. Je to náš volební slib, říká ústecká hejtmanka Vaňhová. Pokračujme tak, jak jsme slíbili voličům, vzkazuje olomoucký hejtman Tesařík. A tak dál ve všech krajích.

Naposled odhodlání socialistických hejtmanů proplácet zdravotnické poplatky i v příštím roce potvrdil šéf Asociace krajů Michal Hašek. V říjnu se prý hejtmani shodnou, že i po Novém roce bude krajská rebelie pokračovat. Je jasné, že několik měsíců před volbami politici ČSSD svou křížovou výpravu proti poplatkům nevzdají. Na druhé straně by si ale měli uvědomit, že z poplatků už žádná oranžová tsunami nekouká. Naopak.

Stejně populisticky, jako při krajských volbách útočila levice na „julínkovné“, bude moci pravice na jaře v jednotlivých krajích ukazovat, co kvůli desítkám milionů na proplácení poplatků nemohou kraje těžce zkoušené propadem příjmů financovat.

Příjmy krajů se propadnou až o stovky milionů a jednotlivé kraje už opatrně avizují, kde budou šetřit. Výpadky jsou příliš vážné na to, aby stačilo propustit pár sekretářek na krajském úřadě. V Olomouckém kraji se bude krátit v příspěvkových organizacích s výjimkou zdravotnictví, tudíž například ve školství. Školství nejvíce ořežou také v Jihomoravském kraji, za oběť padnou ale i plánované nákupy přístrojů v nemocnicích. Kromě bitého školství jde v některých krajích i o konkrétní kauzy - například odklad koupě Ještědu Libereckým krajem.

Hejtmani z ČSSD tedy dobře vědí, že desítky milionů vynaložené na poplatky by se jim v rozpočtech hodily. Možná si i někteří potichu myslí, že by konec proplácení byl lepší než chátrání školství či vybavení nemocnic. Nahlas to však neřeknou. Strach ze svištícího Rathova stetoskopu je příliš velký.

Tyto souvislosti ale voličům dojdou. Zatímco vztah mezi regulačními poplatky a úsporami systému zdravotnictví byl příliš abstraktní, toto je prosté má dáti - dal. Na jedné straně zastavené investice do školství, nemocnic, infrastruktury. Na straně druhé desítky milionů na složité a nesystémové hrazení poplatků.

Proplácení regulačních poplatků se krajům navíc pravděpodobně prodraží ještě více. Žaloby soukromých lékárníků a bezvýchodné kličkování Ratha mezi proplácením, slevami a kupony naznačují, že hejtmani stejně nakonec budou muset přejít na systém Karlovarského kraje. Tam kraj hradí poplatky za recept už i v soukromých lékárnách, což jsou samozřejmě další miliony navíc.

Socialisté by měli voličům přiznat, že rušení poplatků ve sněmovně se zatím nekoná a v době propadu příjmů krajů nemohou nadřadit hrazení poplatků nad systémové investice. Alespoň ti odpovědní.

David Klimeš, E15

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?