Alphega lékárny rozvíjejí program pacientských služeb

5. 3. 2018 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezinárodní síť nezávislých lékárníků se zaměřuje na poskytování odborných služeb a poradenství. Tento program vychází z dlouhodobého konceptu společnosti Walgreens Boots Alliance, která se zasloužila o rozvoj Alphega lékáren a jejímž hlavním cílem je podporovat činnost nezávislých lékárníků.


Rozvinutý program pacientských služeb je pro Alphega lékárníky hlavním směrem odlišení se od konkurenčních sítí. Právě díky němu mohou Alphega lékárny nabízet komplexní lékárenské služby také lokálně. Stěžejními jsou zejména konzultační služby týkající se lékových interakcí, měření krevního tlaku či poradenství při odvykání kouření.

Výjimečnost Alphega lékárníkům dávají exkluzivní služby

Kromě již zmíněných služeb, které jsou pacienti dnes již zvyklí v lékárnách pravidelně využívat, se Alphega lékárníci rozhodli nabídnout pacientům také něco navíc. V současné době se jedná o měření cévního a plicního věku. Obě služby jsou poskytovány i v zahraničí a čerpají ze zkušeností států, které se poskytováním služeb zabývají již několik let.

První inovativní službou, která se v českých lékárnách objevila, bylo měření cévního věku, tedy parametru, který odhalí míru kardiovaskulárního rizika. Lékárníci měření provedli u více než 19 tisíc lidí. Německé certifikované přístroje agedio B900 se objevily ve více jak 200 Alphega lékárnách po celé České republice.

Nově se začíná v lékárnách měřit také plicní věk, který je zaměřen na vitální kapacitu plic a případné nemoci s ní spojené (astma, chronická obstrukční plicní nemoc nebo jiné fibrotizující plicní procesy).


Vystupní zpráva

Výstupní zpráva měření plicního věku pro pacienta

Určení plicního věku vychází z naměřených hodnot FEV1 (objem vydechnutého vzduchu za 1 vteřinu), FEV6 (objem vzduchu vydechnutý za 6 vteřin) a jejich průměru. K měření je využíván přístroj Vitalograph COPD-6, který měří kromě již zmíněných hodnot také index obstrukce a ukazuje ne/přítomnost CHOPN, popřípadě její stupně podle Globální iniciativy pro chronickou obstrukční plicní nemoc.

Proč plicní věk?

Plicní choroby jsou často zanedbávaným problémem a jejich výskyt se stále zvyšuje. Například CHOPN se stala u nás i ve světě třetí nejčastější příčinou úmrtí. V České republice v posledním roce zemřelo v důsledku CHOPN více než 3 500 osob, což je o celých 70 % více, než tomu bylo v posledních 10 letech.
Problémy se zadýcháváním, chronickým kašlem či vykašláváním má takřka 700 tisíc Čechů, přičemž pouze třetina z nich je pod lékařským dohledem. Mezi rizikové skupiny patří kuřáci, pacienti s dlouhodobým kašlem a lidé, kteří mají i při minimální fyzické aktivitě problémy s dechem.

Měření cévního a plicního věku jsou screeningové metody, které nestanovují diagnózu, ani nenahrazují lékařská vyšetření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?