S průkazem pojištěnce vás ošetří zdarma i v zahraničí. Tedy většinou

2. 12. 2015 0:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Když se zraníte na dovolené, nemusíte nutně vykrvácet i finančně. Pokud nemáte sjednané cestovní pojištění, může vás zachránit i obyčejný průkaz pojištěnce. Z modré kartičky ale pokryjete léčebné výlohy jen v některých případech.


Nezbytnou lékařskou péči uhradí modrá kartička pojišťovny

Za určitých podmínek může být lékařské ošetření v zahraničí hrazeno z vašeho průkazu pojištěnce. Bude tak stačit, když na místě předložíte modrou kartičku, kterou jste dostali od své zdravotní pojišťovny. Musí se ale jednat o nezbytnou lékařskou péči ve smluvních zdravotnických zařízeních – za ostatní služby nebo pomoc na soukromé klinice si připlatíte.

Bezplatnou péči můžete čerpat v zemích Evropské unie, ve Švýcarsku, Makedonii, Srbsku a zemích Evropského hospodářského prostoru. Přitom nevadí, že nemáte úrazové pojištění ani sjednané cestovko.

Modrá kartička vám zajistí nezbytná ošetření za stejných podmínek, na jaká mají nárok pojištěnci v dané zemi. Musíte ale počítat s tím, že budete případně platit stejnou spoluúčast jako oni. Co patří do nezbytné péče a co už je z ní vyjmuto, definují právní předpisy země. A ty se liší stát od státu. To, co je bezplatné u nás, nemusí být nutně zdarma i v zahraničí.

Cestovní pojištění toho kryje víc

Stále platí, že nejlepší je se před dovolenou pojistit. Cestovní pojištění dnes pořídíte za pár korun na den a v případě potíží z něj můžete uhradit až několikamilionové zdravotní zákroky. Nebudete muset řešit, na co máte ještě nárok a za co už si v cizině připlatíte pořádnou sumu peněz. Kvalitní cestovní pojištění vám v zahraničí zajistí přístup k plnohodnotné lékařské péči. Dodá vám pocit bezpečí, který vám modrá kartička nikdy sama o sobě nezaručí.

V dnešní době si můžete sjednat cestovní pojištění online, nebo zajít na pobočku některé z mnoha pojišťoven. Na internetu je to ale samozřejmě nejrychlejší, celý proces vám zabere jen pár minut. Po zaplacení si vytisknete potvrzení a můžete vyrazit.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?