Alzheimerova choroba: mozek se podobá mozku dítěte

12. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Mozek pacientů s Alzheimerovou chorobou je v určitých ohledech podobný dětskému mozku, zjistili američtí vědci. Studie ukazuje, že molekuly vody v bílé hmotě mozkové se u pacientů s touto chorobou rozšiřují mnohem rychleji...


Mozek pacientů s Alzheimerovou chorobou je v určitých ohledech podobný dětskému mozku, zjistili vědci z University of Michigan v Missouri. Studie ukazuje, že bílá hmota mozková u pacientů s touto chorobou má v určitých oblastech podobné vlastnosti jako mozek nezralých jedinců. Toto zjištění by mohlo objasňovat příčiny Alzheimerovy choroby.

U lidí postižených touto chorobou se molekuly vody rozšiřují mnohem rychleji než u zdravých pacientů, uvedl doktor Jefferey Lassig z michiganské univerzity.

Lékaři použili techniku zvanou difúzní tensorová magnetická rezonance (diffusion tensor MR), kterou snímali bílou hmotu u třinácti stejně starých pacientů s Alzheimerovou chorobou, u kterých nebyly zjištěny žádné známky demence. Tutéž metodu použili u šedesáti zdravých lidí různého věku.

„Poté, co jsme porovnali mozky třinácti nemocnými pacientů s třinácti zdravými lidmi, zjistili jsme, že mozek lidí s Alzheimerovou chorobou vykazuje mnohem větší difúzi molekul,“ řekl Lassig.

Poznatky nové MR metody mají lékaři prezentovat na každoroční konfrerenci

Společnosti American Roentgen Ray Socienty, která se koná tento týden v San Diegu.

ZDROJ:

**

**Clue to cause of Alzheimer's

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 12.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?