Apolinář otevírá první ambulanci v ČR pro děti ohrožené drogami

25. 6. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro děti a mladistvé ohrožené drogami, alkoholem či gamblingem otevírá pražský Apolinář v ulici Na Bojišti 1 první specializovanou ambulanci v Česku. Finančně ji podpoří Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), která loni za zdravotní problémy způsobené závislostí u 1500 svých dětských klientů vydala 15,6 milionu Kč.


Klinika jedná o finanční podpoře také s ministerstvem zdravotnictví. S ostatními pojišťovnami bude jednat až poté, co se objeví jejich dětský klient.

S konopím mají české děti zkušenosti od 13 let, kouří od 11 let a alkohol pravidelně pije 60 procent dospívajících. Přesto dosud v Česku ani jedna adiktologická ambulance specializovaná pro děti nebyla. První ambulance je součástí Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice.

„Provoz by měl být zahájen v první půli července, zatím jen tři dny v týdnu, v pondělí, úterý a čtvrtek. Podle poptávky se provoz na podzim rozšíří. Klienti nepotřebují doporučení, mohou se objednat telefonicky na čísle 224 965 035 nebo mailem na adrese info@adiktologie.cz,“ řekl ČTK přednosta kliniky profesor Michal Miovský.

Před spuštěním projektu zmapovali odborníci potřebnost této péče a vyšlo jim, že v Praze a Středočeském kraji ji potřebuje až 5000 dětí. Pilotní projekt ověří, jaké služby potřebují, pak by mohla vzniknout síť ve všech krajích, pokud se k financování přidají i ostatní zdravotní pojišťovny.

„Spolupráce je zatím dohodnuta na 12 měsíců, za tu dobu je VZP připravena uhradit služby až do výše tří milionů korun,“ řekl ČTK mluvčí VZP Oldřich Tichý. Po roce fungování ambulance by podle něj bylo možno zvážit, zda má smysl zřídit podobná zařízení ve všech krajích.

Miovský upřesnil, že pokud přijde dítě pojištěné u jiné pojišťovny než VZP, „nebude vyhozeno“, péče mu bude zajištěna. V rámci pilotního projektu se počítá s vícezdrojovým financováním, peníze by mohlo dát i ministerstvo. S ostatními pojišťovnami bude přednosta jednat, až se jejich dětský klient objeví. Miovský věří, že financování neodmítnou.

„Ačkoliv nám nebyl zatím projekt představen, jsme po seznámení s podrobnostmi připraveni o případné podpoře jednat,“ řekla ČTK Hana Kadečková, mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, která je největší zaměstnaneckou pojišťovnou.

Ambulance se zaměří na závislostní chování, nebude tedy řešit prvotně například psychiatrická onemocnění. V ambulanci bude dětský psychiatr, psycholog, adiktolog, navazovat bude sociální práce s pacientem a jeho rodinou a řešení návazných problémů. „Tyto děti nemají problém jen ten, že zrovna teď pijí nebo hodně kouří, obvykle to zasahuje více oblastí, včetně té praktické, jako problémy se školní docházkou a výsledky ve škole. V týmu tedy bude i speciální pedagog,“ uvedl.

Do budoucna by se mohla ordinace přestěhovat do budovy Apolináře, kde zatím není pro ni volné místo. „Přáli bychom si, abychom ordinaci integrovali, jednak kvůli návaznostem, jednak protože předpokládáme, že budeme pracovat též s rodinnými příslušníky,“ vysvětlil přednosta.

Tzv. školské studie ukazují, že mezi -náctiletými se zkušeností s konopím lze až devět procent považovat za problémové. Zkušenosti s konopím má 48 procent studentů a 44 procent studentek. Denně kouří tabák 29 procent chlapců a 25,3 procenta dívek ve věku 16 až 18 let. Náctiletí nejčastěji pijí pivo a destiláty. Jen 2,6 procenta alkohol nikdy nepilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?