Baviči mají podle vědců psychiku podobnou schizofrenikům

16. 1. 2014 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Duševní charakteristika hvězd zábavního průmyslu je překvapivě podobná psychicky nemocným pacientům včetně schizofreniků a lidí s maniodepresivní psychózou. Přišli na to britští lékaři při analýze psychických parametrů bavičů z Británie, USA a Austrálie. Své výsledky publikovali v časopisu British Journal of Psychiatry.


Zkoumané celebrity podle výsledků analýzy vykazovaly ve srovnání s běžnou populací zvýšenou anomálii ve čtyřech psychických charakteristikách. Jsou například impulzivnější, mají větší sklony k asociálnímu chování a k nerespektování soukromí.

„Tvořivé vlastnosti nezbytné k šíření zábavy jsou překvapivě podobné charakteristikám lidí s psychózami, jak schizofrenií tak s bipolární afektivní poruchou, dříve nazývanou maniodepresivní psychóza,“ uvedl v komentáři ke studii Gordon Claridge z Oxfordské univerzity. Zkoumané osoby měly potíže se soustředěním, věřily v telepatii a paranormální jevy a měly sklony k impulzívnímu, asociálnímu chování.

I když schizofrenie může být se smyslem pro humor neslučitelná, v mírnějších formách může zlepšit schopnost lidí vymýšlet nezvyklé či bizarní kombinace a uvažovat mimo obvyklý rámec. Stejně tak manická fáze bipolární poruchy může vést k vymýšlení nových, originálních a zábavných souvislostí, prohlásil britský vědec.

Studie dospěla k těmto závěrům po zkoumání 523 bavičů, kteří online vyplňovali dotazník předkládaný obvykle zdravým lidem pro zjištění případných psychóz. Výsledky pak byly porovnány nejen s běžnou populací, ale i s dramatickými umělci, kteří se humoru cíleně nevěnují.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?