Biologické léky mění léčbu lupénky

28. 3. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V Česku se od loňska používají k léčbě těžkých forem lupénky moderní biologické léky. Jsou alternativou pro pacienty, u nichž nemoc pokrývá více než desetinu povrchu těla a ostatní léčba selhala. Léčba jednoho pacienta však stojí půl miliónu korun ročně...


Podle odborníků by v současné době biologické léky potřebovalo zhruba 200 nemocných lupénkou (psoriatiků).

V letošním roce se změnila vyhláška o úhradách léků a dosud není zřejmé, kolik pacientů mohou lékaři k biologické léčbě navrhnout, uvádí předsedkyně České akademie dermatovenerologie a přednostka Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Bulovka Jana Hercogová.

Přijdou o léky?

Loni ministerstvo zdravotnictví spolu s pojišťovnami uhradilo léčbu 40 osobám a dalších 20 bylo léčeno v rámci klinických studií. V současné době se náklady na nové preparáty započítávají do nákladů zdravotnických zařízení.

Zahájení nové léčby je proto obtížné a někteří pacienti, kteří biologické léky dosud dostávali, o ně asi přijdou.

Centra pro léčbu

V České republice vzniklo 11 center, kde by tito pacienti měli být soustředěni. Jejich lékaři vybírají kandidáty na biologickou léčbu podle určitých kritérií a pokud budou vědět, kolik pacientů budou moci takto léčit, budou moci porovnávat závažnost jejich postižení, uvádí Jana Hercogová.

Lupénkou je postiženo 200 tisíc až půl miliónu Čechů. Onemocnění je geneticky podmíněné a je způsobeno poruchou imunitního systému, která vyvolává příliš rychlou regeneraci kožních buněk.

Ty pak vytvářejí na povrchu kůže červená, šupinatá a zanícená místa, která mohou svědit, praskat a dokonce krvácet. U části nemocných se rozvine psoriatická artritida čili postižení kloubů, která vede k invaliditě pacientů.

Aktuálně.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?