Británie trvá na zákazu české vakcíny proti příušnicím

20. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britské ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že vědecký výbor trvá na zákazu dovozu a používání vakcíny Pavivac, kterou vyrábí pražská firma Sevapharma. Vakcína se v ČR používá 11 let...


LONDÝN/PRAHA - Českému výrobci vakcíny proti příušnicím se nepodařilo přesvědčit britské zdravotnické orgány o kvalitě svého výrobku. Britské ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že vědecký výbor i po přezkoumání nových informací trvá na zákazu dovozu a používání vakcíny Pavivac, kterou vyrábí pražská firma Sevapharma.

Sevapharma a odpovědné české zdravotnické orgány uvádějí, že vakcína, která se používá 11 let, je bezpečná. Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Sandra Skálová v listopadu zdůraznila, že za jedenáct let bylo v ČR vakcínou Pavivac očkováno proti příušnicím na 6000 dětí, aniž byly hlášeny nějaké nežádoucí účinky. Pochybnosti o látce tehdy nevyjádřil ani pražský šéfhygienik Vladimír Polanecký.

Británie v listopadu pozastavila dovoz a používání Pavivacu kvůli nedostatku informací o výrobě a skladování. Tento týden se vědecký poradní výbor sešel znovu a navzdory doplněným informacím se rozhodl „z preventivních důvodů“ trvat na tom, aby se Pavivac nedovážel a nepoužíval.

Výbor chce, aby kliniky, které vakcínu aplikovaly, vedly evidenci britských dětí, které ji dostaly, a hlásily případné potíže. Na druhé straně výbor doporučil rodičům dětí, které dostaly první dávku Pavivacu, aby přivedli své děti k přeočkování - ovšem jinou vakcínou.

Podle výrobce a českých zdravotnických orgánů je přeočkování nutné, protože imunita po prvním očkování nastává jen asi u dvou třetin dětí, uvedl předseda britského výboru, profesor Alasdair Breckenridge.

Britský výbor tvrdí, že ani doplněné informace z České republiky mu nestačí k tomu, aby mohl zaručit bezpečnost vakcíny. Upozornil zejména na použití zvířecích tkání při výrobě vakcíny - podle výboru jde konkrétně o tkáně z psích ledvin. Žádný jiný lék na britském seznamu pro očkování dětí nepoužívá při výrobě zvířecích tkání, takže to vede k dodatečným otázkám.

Výbor soudí, že při každé výrobě s využitím zvířecích tkání pro lidské použití může být riziko neznámých infekcí. Informace, které poskytl český výrobce, podle výboru neposkytují dostatečné podklady pro plné pochopení rizik v tomto konkrétním případě.

„Oficiální vyjádření jsme ještě neobdrželi,“ řekl v pátek ČTK ředitel exportu Sevapharmy Miroslav Reinhardt. Podle jejich informací trvání zákazu znamená, že firma bude muset předložit další dokumenty. Začátkem příštího týdne obdrží Sevapharma od Medicines Control Agency (MCA), která je britskou obdobou SÚKL, konkrétní požadavky. „Snažíme se, jak můžeme, abychom to doložili. Ta vakcína je opravdu bezpečná,“ dodal ředitel.

Britové upozornili, že Pavivac nemá licenci v žádné ze zemí Evropské unie. Nemá ji ani v Británii, kde byl však dovoz a použití navzdory tomu tolerován, pokud ošetřující lékař byl ochoten nést plnou odpovědnost za aplikaci.

Sevapharma se svými léky dostala v Británii do ostrého sporu mezi vládou a některými rodiči. Vláda totiž trvá na používání trojkombinace vakcín MMR 2 proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám. Někteří rodiče chtějí očkovat své děti jinak, ale britská vláda odmítá aplikaci jednotlivých vakcín financovat. Protože Sevapharma vyrábí také lék proti spalničkám Movivac, chce nově výbor informace též o něm - navzdory tomu, že se Movivac do Británie nikdy nedovážel.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?