Britští lékárníci nedávají vždy uspokojivé odborné rady

3. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Britský časopis Which? zjišťoval, do jaké míry jsou lékárníci schopni poskytnout pacientům potřebné odborné informace.Výsledky ukázaly, že v téměř v polovině sledovaných případů nedostali pacienti uspokojivou radu...


„Zákazníci se nemohou spolehnout na to, co jim lékárníci nebo jejich asistenti radí,“ uvedl editor časopisu Malcom Coles. Britská společnost Royal Pharmaceutical Society označila tyto výsledky za znepokojivé.

Jak průzkum probíhal?

Výzkumníci se obrátili na zaměstnance lékáren s různými problémy a žádali je o radu.

V prvním případě uváděli, že se nedávno vrátili z návštěvy Malajsie a trpí už několik dnů průjmem.

Ačkoliv tento zdravotní problém vyžaduje nasazení antibiotik, pouze sedm z jednadvaceti lékárníků uvedlo, aby výzkumník navštívil svého prktického lékaře. Ve čtrnácti lékárnách byla pracovníkům časopisu Which? určena nesprávná léčba.

Ve druhém případě výzkumníci požadovali v 21 lékárnách kontraceptivum po pohlavním styku. Šest z nich podalo neuspokojivé infromace o užití tohoto přípravku, ve dvou případech se pracovník lékárny nezeptal, zda dotyčná osoba je již těhotná nebo bere některé jiné léky.

Podobně neuspokojivé výsledky byly zjištěny i ve třetím případě, které se týkaly užívání antidepresiv.

ZDROJ:

Pharmacists 'giving bad advice'

Britské ministerstvo zdravotnictví chystá kampaň, ve které chce radit pacientům, aby se častěji obraceli se svými zdravotními problémy na pracovníky lékáren. Editor Coles poukázal, že výsledky studie toto doporučení relativizují.

„Vítáme plán vlády, která chce posílit roli lékáren. Je však třeba říct, že pokud bychom se měli na dopourčení lékárníků více spoléhat, je bezpodmínečně nutné, aby měli dostatek odborných znalostí o podávaných lécích,“ řekl Coles.

DÁLE ČTĚTE:
Firma Droxi má drogerie a chtěla by i lékárny. Lékárnická komora je proti.
Volný prodej léků jen v Británii: s dobrými zkušenostmi
Na dotazy odpovídal prezident České lékárnické komory

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 3.2. 2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?