Centrum tkání a buněk umí připravit hrudní kost k transplantaci

11. 4. 2014 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní centrum tkání a buněk v Brně je schopné zcela unikátním způsobem v rámci regenerativní medicíny připravit hrudní kost k rekonstrukci hrudního koše. Ve spolupráci s Fakultní nemocnicí Olomouc zachránila touto metodou už 11 pacientů, kteří by jinak zemřeli, informovala ředitelka centra Eva Matějková. Podle ní jsou zachránění pacienti prvními s transplantací hrudní kosti na světě.


„Společně s Fakultní nemocnicí v Olomouci pod vedením doktora Martina Kalába z kardiochirurgické kliniky zachraňujeme život lidem, kteří mají po operaci hrudníku hrudní kost natolik rozrušenou, že se jí již nedaří spontánně ani pomocí jiných transplantačních technik zahojit,“ uvedla Matějková. Olomoucká nemocnice provádí operace jako jediná v tuzemsku.

Poškození hrudní kosti vzniká nejčastěji při srdečních operacích. „Touto metodou jsme zachránili život už 11 pacientům, kteří by za jiných okolností zemřeli,“ řekla Matějková.

Zachránění pacienti jsou naprostým unikátem. „Jsou to první pacienti na celém světě, kteří jsou léčení transplantací hrudní kosti,“ doplnila mluvčí tkáňového centra Andrea Gutová.

Operace spočívá v tom, že od neživého dárce je odejmuta hrudní kost, kterou vědci národního tkáňového centra pomocí regenerativní medicíny upraví tak, aby byla vhodná pro pacienta, který ji potřebuje. Není to však obyčejná transplantace, ale složitý postup s mnoha procesy. „Hrudní kost velmi náročným způsobem upravujeme, aby byla vhodná pro příjemce,“ uvedla Gutová. Proces trvá čtyři až šest týdnů.

„Ve spolupráci s centrem jsme vyvinuli zcela novou a ojedinělou operační techniku. Je to výsledek vývoje a také zkušeností praktického použití za období čtyřleté vzájemné mezioborové spolupráce,“ uzavřel Martin Kaláb z Fakultní nemocnice Olomouc.

O možnosti rekonstrukce hrudního koše za pomoci regenerativní medicíny s využitím lidských buněk se mluvilo na dvoudenní konferenci Regenerativní medicína 2014, která se ve středu a čtvrtek konala v Brně. Přivítala na 30 odborníků z Česka i zahraničí. Národní tkáňové centrum vzniklo jako akciová společnost s majetkovým podílem státu, který v něm vlastní 24 procent akcií. Soukromým partnerem státu v akciové společnosti je firma PrimeCell.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?