Cenu Lékař roku získal prof. Pirk za unikátní operaci srdce

2. 5. 2013 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
V anketě Lékař roku byl za unikátní operaci srdce oceněn známý kardiolog Jan Pirk, za celoživotní přínos si odnesl cenu neurochirurg Vladimír Beneš.


Zvláštní ocenění Unie pacientů ČR, která soutěž pátým rokem pořádá, si vysloužilo Centrum pro léčení a výzkum bolestivých stavů za Linku proti bolesti, kam se může obracet veřejnost. ČTK to sdělil předseda unie Jiří Hlaveš. V anketě hlasovalo přes 83.000 pacientů.

V kategorii praktických lékařů pacienti zvolili lékařem roku Oldřicha Blanáře z Klobouk u Brna. Nejlepším lékařem z nemocnic byl zvolen chirurg František Petřík z Nemocnice Český Krumlov. V kategorii odborných lékařů bodoval Vít Petrů, vedoucí centra alergologie a klinické imunologie Nemocnice na Homolce.

Pirk obdržel cenu od odborníků v kategorii za pokrok v medicíně, a sice za unikátní operaci, při níž se svým týmem odoperoval pacientovi srdce se zhoubným nádorem a nahradil jej dvěma speciálními čerpadly na baterie. Pacient, sedmatřicetiletý hasič Jakub Halík, poté žil ještě 200 dní, zemřel na selhání jater.

Hippokratovu cenu za čin lidskosti přiřkla odborná porota primáři příbramské záchranky Čestmíru Kalíkovi, který patří k zakladatelům sekce urgentních příjmů při České společnosti urgentní medicíny a medicíny katastrof České lékařské společnosti J. E. Purkyně. Ocenění za celoživotní přínos v oboru neurochirurgie získal profesor Beneš, autor řady odborných monografií.

Unie je občanské sdružení, má zhruba 15.000 členů, hlasovat mohou i nečlenové. S anketou spojil své jméno ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Před dvěma roky byl oceněn za to, že odvrátil odchod až 4000 lékařů z nemocnic, kteří se v odborové akci Děkujeme, odcházíme domáhali zvýšení platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?