Češky vědí, že kojit je moderní - devět z deseti kojit chce

4. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Při propuštění z porodnice je 91,3 procenta dětí plně kojeno, za šest týdnů však jen 64 procent a za půl roku 28,6 procenta. Problém je se zaváděním tekutin a příkrmů...


PRAHA - Kojit je moderní a mladé Češky to vědí: devět z deseti chce své budoucí dítě kojit. Při propuštění z porodnice je 91,3 procenta dětí plně kojeno, za šest týdnů však jen 64 procent a za půl roku 28,6 procenta. Ženy odradí problémy s kojením a malá podpora okolí. Podle Světové zdravotnické organizace by měly být děti plně kojeny do šesti měsíců, a tak téměř tři čtvrtiny českých dětí nejsou krmeny správně.

Novinářům to dnes řekla primářka novorozeneckého oddělení Fakultní Thomayerovy nemocnice Magdalena Paulová. Její kolegyně a předsedkyně Laktační ligy Anna Mydlilová ocenila, že za deset let stoupl v Česku podíl plně kojených dětí při propuštění z porodnice o deset procent a přibylo i matek, které kojí více let.

Problém však je se zaváděním tekutin a příkrmů. Do půl roku dostává podle Mydlilové čaj 64 procent dětí, 11 procent již v prvním měsíci. Černý čaj přitom není vhodný, váže železo a děti jsou chudokrevné. Chybou je i podávání kravského mléka, jež přispívá k rozvoji alergie. Tři čtvrtiny dětí mají ovoce a 80 procent zeleninu v době, kdy by měly mít jen mléko.

Podle Dagmar Schneiderové ze třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy je problém také s reklamou na náhražky mateřského mléka. Výrobci podle ní lžou, když tvrdí, že produkt zcela odpovídá potřebám dítěte, posiluje obranyschopnost či podporuje vývoj zraku. Pokud uvádějí matky v omyl, mohli by podle novely zákona o reklamě dostat až pětimilionovou pokutu.

Problematice výživy kojenců je věnován dvanáctý Světový týden kojení, který vyhlásila Světová aliance pro podporu kojení od 1. do 7. srpna. Ze 117 českých porodnic získalo 39 titul nemocnice přátelská dětem. Maminky zde mají jistotu, že se naučí dítě správně kojit. Jednou z nich je i Thomayerova nemocnice, která provozuje Národní linku kojení 261082424.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?