Čokoláda podle vědců prospívá cévám

Vědci mají dobrou zprávu pro milovníky čokolády. Konzumace hořké čokolády zřejmě prospívá buňkám ve stěnách krevních cév. Po vyšetření ultrazvukem vědci zjistili, že cévy osob pojídajících čokoládu jsou pružnější…

MNICHOV (Německo) – Vědci mají dobrou zprávu pro milovníky čokolády. Konzumace hořké čokolády zřejmě prospívá buňkám ve stěnách krevních cév. Jak informovala agentura AP, zlepšení stavu cév se údajně projevuje po dobu nejméně tří hodin po pozření čokolády.

Němečtí vědci své poznatky založili na pozorování 17 zdravých dobrovolníků, kteří jedli menší množství tmavé čokolády. Po vyšetření ultrazvukem vědci zjistili, že cévy pokusných osob jsou pružnější, což je důležité pro předcházení kornatění tepen vedoucího k infarktům.

Hořká čokoláda navíc obsahuje hodně flavonoidů, které působí jako přírodní antioxidanty. Vědci však současně varovali, že příbytek na váze způsobený pojídáním velkého množství čokolády pravděpodobně zjevné plusy ruší.

„V tuto chvíli nevíme, zda pravidelný příjem tmavé čokolády nebo čokoládových nápojů může mít za následek úplnou redukci kardiovaskulárních problémů“, uvádí se ve studii.

ČTK

Ohodnoťte tento článek!