Dechové problémy měla půlka lidí vyšetřených na spirometru

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně polovina lidí, kteří si ve středu nechali na pražském náměstí Míru změřit dechové funkce, měla problémy s dechem. "Před 20 lety bylo 2,5 procenta astmatiků, před deseti lety pět a nyní už sedm procent...


PRAHA - Přibližně polovina lidí, kteří si ve středu nechali na pražském náměstí Míru změřit dechové funkce v minibusu s nápisem Dýchat bez zábran, měla problémy s dechem. Zájem o měření na spirometru projevily hlavně starší ženy. Vyšetření odhalilo u několika lidí astma, o své nemoci ale nevěděli a neléčili se.

Tato nemoc, typická záchvatovou dušností, se totiž může projevit i jen nočním dráždivým kašlem nebo sníženou výkonností při chůzi do schodů a běhu. V České republice žije podle odhadu 600.000 astmatiků, v ordinacích jich je registrováno jen 350.000.

Podle Vladimíra Vondry z České pneumologické a ftizeologické společnosti astmatiků v populaci trvale přibývá, zejména mezi dětmi. Za deset let stoupl počet astmatiků na dvojnásobek, ze tří procent na šest až sedm.

„Před 20 lety bylo 2,5 procenta astmatiků, před deseti lety pět a nyní už sedm procent. Sezónní alergickou rýmu má deset až 15 procent lidí. Celkový počet alergiků rovněž stoupá, před 20 až 30 lety jich bylo 12 procent, nyní 20 až 25 procent,“ řekl ČTK alergolog z pražské Nemocnice Na Homolce Vít Petrů.

Nárůst je podle obou odborníků dán lepším vyhledáváním pacientů, ale i vlivem nedobrého životního prostředí a stresujícího způsobu života s nedostatkem pohybu.

Dětem rodičů s astmatem hrozí větší riziko, že také onemocní. Včasnou léčbou lze podle Vondry nemoci předejít. „Je třeba snižovat vnímavost pacienta vůči alergenům a intenzivně ho léčit, pak je pravděpodobné, že se astma nerozvine,“ řekl.

Úspěchem podle Vondry je to, že i když lidí s astmatem přibývá, mnohem méně jich dospěje až k těžkému astmatu. Rovněž úmrtnost klesla na třetinu: ročně na astma zemře asi 120 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?