Depresi bude zřejmě možné odhalit chuťovými testy

11. 12. 2006 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Chuťové testy by mohly podle vědců v budoucnosti pomoci zjišťovat u lidí depresivní stavy a určovat, které léky budou nejvhodnější. Odborníci zjistili, že vnímání chuti zajišťují v mozku dvě chemické látky, jejichž nerovnováha hraje svou úlohu při depresi...


Vzhledem k tomu, že tyto látky ovlivňují chuťové vjemy různými způsoby, mohl by chuťový test potenciálně ukázat, co způsobuje nemoc, uvádějí experti z univerzity v Bristolu v časopise Journal of Neuroscience.

Při pokusu dostali „zdraví“ dobrovolníci dva antidepresivní léky, které zvýšily hladinu obou chemických látek v jejich mozku. Ukázalo se, že zvýšený obsah serotoninu zlepšuje vnímavost vůči sladkému a hořkému, zatímco zvýšený noradrenalin zlepšuje citlivost na hořké a kyselé.

„Vzhledem k tomu, že různé chuti se mění v reakci na změny ve dvou různých neurotrasmiterech, doufáme, že využitím chuťových testů u lidí trpících depresí zjistíme, které neurotrasmitery jsou u nich postiženy,“ řekla vedoucí studie Lucy Donaldsonová.

Doposud nebylo jednoduché rozhodnout, který lék je lepší na léčení deprese. „Odhadnout se nám to dařilo v 60 až 80 procentech. Trvalo pak čtyři týdny, než jsme zjistili, zda lék funguje, nebo zda je třeba změnit léčbu. Chuťovými testy by bylo možné to určit hned na začátku,“ řekl jeden z autorů studie psychiatr Jan Melichar.

Ze studie také vyplývá, že člověk, který je rozčílený nebo stresovaný, je méně citlivý k chutím, což může vysvětlit, proč lidé s depresí mají menší chuť k jídlu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?