Dvojčata narozená matkám nad 25 let mají větší šanci přežít

18. 12. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí výzkumníci zjistili, že dvojčata, která se rodí matkám starším 25 let (včetně žen nad 45 let) mají větší šanci přežít první rok života než dvojčata, jejichž matka je mladší 20 let...


Děti, které se rodí ženám nad 35 let, jsou vystaveny vyššímu riziku novorozeneckého úmrtí. Nové výzkumy však ukazují, že v případě dvojčat je situace poněkud jiná. Píše o tom agentura Reuters.

Američtí výzkumníci zjistili, že dvojčata, která se rodí matkám starším 25 let (včetně žen nad 45 let) mají větší šanci přežít první rok života než dvojčata, jejichž matka je mladší 20 let. Výsledky průzkumu byly zveřejněny v prosincovém čísle časopisu Pediatrics.

Starší matky dokážou dítě lépe ochránit před úrazy

Ze studie dr. Dan P. Misraové z Michiganské University v Ann Arboru vyplývá, že nejčastější příčinou úmrtí dětí ve věku od 2 do 12 měsíců jsou zranění a takzvaný syndrom náhlého úmrtí novorozenců. Oběma těmto faktorům lze přitom předcházet.

Současné průzkumy ukazují, že čím je matka straší, tím je schopnější před těmito riziky dítě ochránit. Značnou roli přitom hraje také vyšší vzdělání a vyšší příjem starších matek. A právě marteriální zázemí má značný vliv na to, v jakém prostředí jsou děti vychovávány.

Početí dvojčat u mladších žen je většinou spontánní, zatímco u starších žen často výsledkem léčby neplodnosti.

(ivb),www.Zdravi.Euro.cz, 18.12.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?