Dyslexii způsobuje vada jediného genu, tvrdí finští vědci

27. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Finští vědci dospěli k závěru, že příčinou dyslexie je vada v jediném genu. Jsou přesvědčeni, že jejich teorie může vysvětlit fakt, že tato porucha schopnosti číst se vyskytuje v některých rodinách...


HELSINKY -

Dyslexií trpí asi deset procent lidí. Je to nejběžnější porucha učení u dětí. Mnoho postižených pouze velmi obtížně rozpoznává a čte slova.

V publikaci Proceedings of the National Academy of Sciences vědci z helsinské univerzity tvrdí, že dyslexii nejspíš způsobuje vada genu DYXC1.

Dosud vědecké teorie měly za to, že osoby s touto poruchou, ačkoli mají z velké části průměrnou nebo spíše nadprůměrnou inteligenci, zpracovávají informace v odlišné části mozku než ostatní.

V jiných studiích se soudilo, že dyslektici užívají při mluvení pravou stranu mozku místo levé, která je pro vytváření slov lépe uzpůsobena. Teorie však v zásadě nevylučovaly, že dyslexie by mohla mít genetický základ.

Finští badatelé provedli testy s dvaceti rodinami, v nichž se dyslexie vyskytuje dost často. Přitom zjistili, že mnoho těchto rodin má porušený gen DYXC1.

Vědci zatím nejsou schopni říci, jakou přesně úlohu má tento gen v souvislosti s dyslexií, myslí si však, že mohou určit, kdo je riziková osoba.

Gen DYXC1 podle nich možná pomáhá buňkám vypořádat se se stresem. Zároveň však podotýkají, že je třeba provést další výzkumy. Připouštějí, že dyslexie může souviset také s vadami jiných genů.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?