Evropská komise povolila Afinitor na léčbu rakoviny prsu

31. 7. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise podle očekávání povolila švýcarské farmaceutické firmě Novartis prodávat lék Afinitor působící na nejrozšířenější typ pokročilé rakoviny prsu HR+/HER2. Evropská komise jej podle dnešního sdělení Novartisu autorizovala k léčení žen v postmenopauze v kombinaci s lékem Exemestane.


Včera to oznámila švýcarská farmaceutická firma. Schválení medikamentu platí pro všech 27 států EU a také pro Norsko a Island, oznámil server finanzen.ch.

V USA byl tento lék pro stejné účely schválen již asi před měsícem.

V Česku zatím výrobce podle zjištění ČTK nepodal žádost o rozšíření úhrady o tuto novou indikaci. Než to udělá a Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) indikaci, a tedy úhradu, rozšíří, mohou lékaři o ni žádat pro své pacientky na základě zákonem stanovené výjimky. „O výjimce podle paragrafu 16 však musí individuálně rozhodnout lékař zdravotní pojišťovny,“ uvedlo tiskové oddělení SÚKL na dotaz ČTK.

„Léčení Afinitorem přinese ženám novou možnost v boji proti pokročilé rakovině prsu,“ uvedl podle AFP Hervé Hoppenot z firmy Novartis.

Ze studie provedené švýcarskou laboratoří na 724 pacientkách vyplývá, že se při tomto typu léčby může doba bez postupu nemoci i zdvojnásobit, konkrétně při léčení Afinitorem v kombinaci s lékem Exemestane na 7,8 měsíce oproti 3,2 měsíce při podávání samotného léku Exemestane.

Podle Novartis je každý rok na celém světě nově diagnostikována pokročilá rakovina prsu typu HR+ asi u 220 000 žen.

Uvedený lék společnosti Novartis je již schválen pro léčení pacientů se čtyřmi jinými typy rakoviny, včetně rakoviny ledvin.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?