Flexibilita kloubů může snižovat riziko vzniku artrózy u žen

29. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
U žen ve vyšším věku, které mají nadprůměrně flexibilní klouby, existuje menší pravděpodobnost vzniku artrózy kolene. Výzkum lékařů z londýnské nemocnice St´ Thomas proběhl na vzorku 716 žen...


U žen ve vyšším věku, které mají nadprůměrně flexibilní klouby, existuje menší pravděpodobnost vzniku artrózy kolene. Studie lékařů z londýnské nemocnice St´ Thomas však nezjišťovala, zda této nadprůměrné flexibility dosáhly ženy v průběhu života cvičením nebo se už s takovými klouby narodily.

Poznatky nicméně ukazují, že udržení pružnosti kloubů do pozdějšího věku může být prevencí proti vzniku artrózy, píše agentura Reuters.

„Náš výzkum naznačuje, že kloubnímu onemocnění může zabránit vrozená i získaná flexibilita,“ řekl Tim Spector, profesor revmatologie ze St´Thomas Hospital.

„V naší studii jsme neodlišovali ženy s vrozenou hypermobilitou od těch, které flexibility dosáhly systematickým cvičením v průběhu života,“ dodal Spector.


Osoby s hypermobilními klouby mají všeobecně širší rozmezí pohyblivosti - například vytočí konec palce u ruky tak, že se jím dotknou zápěstí.

Výzkum proběhl na vzorku 716 žen ve věku od 53 do 72 let. U devětasedmdesáti z nich byl zaznamenán určitý stupeň hypermobility. Většina z těchto žen vykazovala zvýšenou flexibilitu v oblasti páteře a kyčelních kloubů – například při předklonu dosáhly rukama na zem.

Pacientky byly sledovány od roku 1998. Lékaři u nich prováděli pravidelně retgen a měřili hustotu minerálů v kostech.

Tým profesora Spectora zjistil, že kosti hypermobilních žen obsahovaly o tři procenta více minerálních látek než u ostatních pacientek. Co se týče obsahu minerálů v páteři, neexistoval mezi těmito dvěma skupinami žádný rozdíl.

Ženy po menopause by se měly podle Spectora více soustředit na ohebnost kloubů, pravidelně cvičit.

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 29.4. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?