HIV: V Africe panují mýty o způsobu nákazy

17. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nově zveřejněná studie uvádí, že jednou z hlavních příčin šíření nemoci AIDS v Africe je anální sex. Autoři výzkumu poukazují, že lidé zapojení do výchovných programů v afrických zemích toto riziko zcela opomíjejí...


Studii otiskl časopis Journal of Sexually Transmitted Diseases and Aids.

Podle tohoto výzkumu představuje anální pohlavní styk - jak mezi heterosexuály, tak mezi homosexuály - druhý nejčastější způsob přenosu viru HIV v Africe.

Z předchozích výzkumů vyplývalo, že anální sex je v Africe méně obvyklý, ale podle závěrů badatelů z univerzity v německém Tübingenu tomu to není.

Autoři se domnívají, že mezi humanitárními pracovníky převládá mýtus, že v Africe k análnímu sexu prostě nedochází. Řada lidí zapojených do vzdělávacích programů se proto odmítá tímto „trapným tématem“ zabývat.

A protože Afričany o tomto riziku nikdo neinformuje, řada mužů i žen má tedy za to, že anální sex je bezpečný.

„Anální sex představuje pro Afričany velké tabu. Zdravotničtí pracovníci proto musejí počítat s tím, že se jim na jejich otázky většinou nedostane pravdivých odpovědí,“ poznamenává autor studie, Stuart Brody z Institutu lékařské psychologie.

Někteří lékaři však tvrdí, že nebezpečí análního styku je v Africe všeobecně známé. Podle nich poslední studie zahrnovala zvláštní skupiny lidí - například prostituty - kteří nemohou reprezentovat celý kontinent. Jak uvádějí, hlavním způsobem šíření viru HIV v Africe zůstává sex vaginální.

ZDROJ:

Africa 'needs anal sex awareness'**

**

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:

Univerzita v Tübingenu

UNAIDS

(ivb), www.Zdravi.Euro.cz, 16.5. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?